Nőként, ha divatos, márkás ruhát keresünk a városban, a Niki Divat megkerülhetetlen állomás. Ha szerencsénk van, akkor Kovács Nikolett tulajdonos is ott van az üzletben, aki szívesen segít kiválasztani a legmegfelelőbb ruhát, szettet. Ezt az érzékét tökéletesíti Lakatos Márk stylist, stílustanácsadó képzésein, amelyről nyilatkozott lapunknak és elárulta, melyek azok az alapdarabok, amelyek nélkülözhetetlenek, ha stílusos megjelenésről van szó. Tinédzser korom óta ismerem Nikit, ezért is tegeződünk.

Remek érzéked van a divathoz. Mi vonzott abban, hogy bevásárló körútra indulj Lakatos Márkkal?

– Szerencsésnek tartom magam, hiszen harminc éve azt csinálom, amit szeretek, öltözködéssel foglalkozom. Úgy érzem, hogy felkerült az i-re a pont azzal, hogy Lakatos Márk stílustanácsadónál tökéletesítettem elméleti- és gyakorlati tudásom. Az alapozó iskolát végeztem nála, és ezzel a tanulási folyamatnak még közel sincs vége. Már harminc éve öltöztetem a csajokat az üzleteimben, viszont nem volt olyan elméleti tudásom a színekre, alkatokra vonatkozóan, amit ne lehetett volna mélyíteni. A képzésen nemcsak személyi stylist lehetsz, hanem filmek, események szereplőit is lehet öltöztetni, meghatározott stílusnak megfelelően. Bármelyik területen el lehet merülni.

Azért nyugtass meg, ugye nem váltasz?

– Nem, szó sincs erről. Maradok a saját utamon, amelyhez hatalmas segítséget jelentenek az üzleteim.

“Meghatározó a munkahely, a foglalkozás, az érdeklődési kör, abból a szempontból, mikor, miben illik megjelenni.”

Mi történik, amikor eljön az a pillanat, hogy szakember segítségét kéri valaki a megjelenéséhez?

– Felkérhetsz egy stylist-ot, ha gardróbfrissítést szeretnél, vagy, hogy tartson veled shoppingolni. Sokan elvesznek a boltok kínálatában, sokkot kapnak az üzletek impulzusától. Ilyenkor a tanácsadó ott van veled, és már előtte átbeszélitek, mire lenne szükséged. Meghatározó a munkahely, a foglalkozás, az érdeklődési kör, abból a szempontból, mikor, miben illik, vagy előnyös megjelenni. A kérdés, hogy divatosan vagy stílusosan szeretnél öltözni. Az öltözködés egy jelrendszer, amellyel megmutatod a világnak, ki vagy. A visszatérő vásárlóim tudják, milyen a stílusom, van, akinek bejön, de olyan is, akinek esetleg nem. Aki kéri, szívesen adok tanácsot, miben érezhetné jobban magát. Arra törekszem, hogy a vásárlás a kommunikáción keresztül, az igények feltérképezésével váljon élménnyé. A vásárlást nem egy folyamatként, rutinként kezelem. Az egyediség és az egyéniség megtalálása a legfelemelőbb pillanatok egyike.

Hogyan zajlott a képzés?

– Négy hónapig tartott, kis csoportban adta át a tapasztalatait Lakatos Márk. Olyan helyekre jutottunk el gyakornoki munkára, ahová soha nem gondoltam volna. Hihetetlen élményként éltem meg, amikor showműsorokon is követhettük a stylistok munkáját a backstage-ből.

Milyen volt látni az „ország stylistját” munka közben.

– Az egyik fővárosi bevásárlóközpontban ingyenes tanácsadásokat ad vasárnaponként. Egy kávé mellett beszélget, felméri az igényeket, alakot, milyen színeket képzel el az ügyfélnek, és utána már irányba is veszi az üzleteket, és suhan a sorok között, dobálja a kiválasztott ruhadarabokat az asszisztense számára, majd az ügyfelet újjávarázsolja. Eszméletlen változásokat képes elérni, nekem is leesett az állam, pedig én is évtizedek óta foglalkozom ezzel.

Hogyan lehet jól öltözni kisebb költségvetésből?

– Nem mindig a drága üzletek a befutók. Aki szeretne egy shopping-napon részt venni, kalkulálnia kell, milyen büdzsével indul a vásárlásnak, amely meghatározza a tanácsadó számára is, hogy meddig mehet az árakkal. Ha az ügyfél kijelenti, hogy kizárólag fast fashion üzletekre van kerete, ezzel nincs semmi gond, a stylist akkor ezekben az üzletekben gondolkodik, amelyekben szintén otthonosan mozog.

“A nők túlgondolják az öltözködést, amely stresszel jár. Leginkább arra koncentrálnak, mi nem áll jól nekik, ahelyett, hogy a szépet vennék észre magukon.”

Mit tapasztalsz, mi nők hogyan gondolkodunk az öltözködésről?

– Azt látom nap mint nap az üzleteimben, rendezvényeken, hogy a nők túlgondolják az öltözködést, amely stresszel jár. Leginkább arra koncentrálnak, mi nem áll jól nekik, ahelyett, hogy a szépet vennék észre magukon, és azt hangsúlyoznák, ami előnyös. Gyakran hallom, amikor mondják a tükörbe nézve: görbe a lábam, vastag a lában, nincs derekam, nagy a fenekem. Azon van a fókusz, mi egy picit előnytelenebb rajtuk. Amit tanácsolnék, hogy az alapdarabokat szerezzék be a hölgyek, amelyekre tudnak építkezni.

“Ha megfordulnak utánunk az utcán, megdicsérnek, onnantól kinyílik a világ.”

Melyek azok az alapdarabok, amelyek elengedhetetlenek a szekrényünkből?

– Általában feketében és fehérben gondolkodjunk! Ha az ügyfél szereti a színeket, azt is hozzátehetjük, de lehet alapdarab szürke vagy púderszínű is. Amit kiemelnék, hogy minden nőnek kell egy jó farmer, lehet szűkebb, bővebb, mindkettő divat. Szükséges egy fekete nadrág, ami klasszikusabb vonalvezetésű, chino nadrágnak is nevezhetjük, lehet hátul vágott zsebes, amelyhez stiletto is stílusos viselet. A jól kiválasztott zakó is elengedhetetlen. Ezért is kell basic, vagyis alapszínekben gondolkodni, mert sokkal könnyebb hozzájuk rövid kabátkát választani. A tyúkláb vagy a kockás zakó feldobhatja az alap ruhatárunkat, ha épp ahhoz van kedvünk. A fehér póló, fehér ing és selyemtrikó mellett a ballon és szövetkabát is alapdarab. Ezeket lehet színesíteni, belecsempészni a divatot, az aktuális trendnek megfelelően. Így változatosabban öltözködhetünk. Ha megfordulnak utánunk az utcán, megdicsérnek, onnantól kinyílik a világ.

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!