Interjú dr. Gyovai Gabriella nőgyógyásszal, aki az ambulancián folytatja a munkát

A múlt év vége tartogatott meglepetéseket. Sokakat ért váratlanul a bejegyzés dr. Gyovai Gabriella nőgyógyász közösségi oldalán: „2024-től a szentesi kórház nőgyógyászatán dolgozom – és a szegedi egyetemen is. A magánrendelés megszűnik. Az ambulancia telefonján lehet majd bejelentkezni. Érdekes lesz újra a kórházban és reméljük hasznos is a betegeknek.” Milyenek az elmúlt három hét tapasztalatai? Miért váltott ennyi idő után? Erről is kérdeztük dr. Gyovai Gabriella nőgyógyászt.

Mióta gondolkodott azon, hogy a magánrendelés után a szentesi kórház nőgyógyászati ambulanciáján folytatja a munkát?
– A gyors váltások embere vagyok, átmenetet nem igazán hagyok. Már egy ideje alacsony az orvosi létszám a nőgyógyászaton, pedig Szentes elég nagy város ahhoz, hogy a nőgyógyászati szakrendelés és a terhesgondozás gördülékenyen működjön.
Aki követi a közösségi felületeit, láthatja, hogy sosem állt meg, mindig kutatja az új módszereket, folyamatosan képzi magát, ír. Mi motiválta még a döntését?
– A magánegészségügyben töltött 17 év alatt nagyon sok tudást összeszedtem, amit most fel tudok használni a betegellátásban. Konferenciákra jártam hazánkban és más országokban, előadtam, magyar és külföldi tankönyvekbe írtam fejezeteket. Külföldön is barátokat szereztem a hosszabb képzéseken, akikkel azóta is tartom a kapcsolatot. Gyógyszervizsgálatokban vettem részt asszisztensnőmmel Miskolczi Judittal, akivel évtizedek óta dolgoztunk együtt. A „Változókönyv” létrehozása is fontos volt számomra, és nagyon örülök, hogy ezt is sikerült kiadni. Ha egy szülészeti osztályon dolgoztam volna, – ahol szigorú beosztás van és éjszakai ügyelet – ezekben az élményekben nem lett volna részem.
Fontos motiváció volt még, hogy testvérem is néhány éve váltott: a hosszú magánorvosi működés után a szegedi szemészeti klinikán dolgozik és nagyon élvezi.

A testvére példáján említette a boldogság érzést. Monotonná tud válni a magánrendelés is tizenhét év után?
– Imádtam a magánrendelést is, de időnként jó váltani. Tizenhét éve nem a saját döntésem volt az, hogy az állami ellátásból távoztam. A fiammal voltam GYES-en, amikor egy postai levéllel megszüntették az állásomat. Akkoriban az volt a jelmondat, hogy túl sok az orvos. Sokan kezdtek ebben az időben kényszerből teljes állású orvosi vállalkozást. Akkor már volt egy jól működő másodállású magán­praxisom. Egy magánrendelésen mindent egyedül kell megszervezni: tárgylemez, fertőtlenítő, a citológiai minták postázása, a betegek értesítése a szűrési eredményekről, a műszerek felülvizsgálata 1-2 évente és például az ultrahangot is saját zsebből kell megvenni.
Hogy telnek a hetek? Hogy fogadták a páciensek a helyszínváltozást?
– Volt páciensem, aki nagyot köszönve ölelt meg az ambulancia ajtajában: „Jó napot, de jó, hogy látom!” – kiáltotta. Pozitívak a visszajelzések, minden kollégámat jól ismerem, Józsa Géza, Rácz Ferenc és Apró Zoltán főorvos urakat. Érdekesség, hogy itt születtem, ötéves koromig laktunk a nőgyógyászati osztályon, abban a helyiségben, ami most orvosi szobaként szolgál. Öten jól megfértünk benne nagymamámmal, szüleimmel és a húgommal. A környék összes tégláját ismerem, édesapám is itt ügyelt, a nővéreket nagyon szerettem, szép emlékeket őrzök, amelyek később csak gyarapodtak.
Mennyiben más problémákkal fordulnak a betegek az ambulanciára segítségért, mint a magánszektorban?
– Eléggé hasonlít a kettő. Viszont a fiatal lányok, gyerekek kevésbé jártak az osztályra eddig. Szerencsére rendelkezem nőgyógyászati tapasztalattal gyerekek terén. Az első emlék, bevésődés, találkozás a nőgyógyásszal nagyon meghatározó. Elhivatottan végzem a munkám, és törekszem arra, hogy ne rossz élménnyel távozzanak az első találkozáskor. A tinédzserek is bátrabban jelentkeznek be időpontért. Elengedhetetlen, hogy beszéljünk a fogamzásgátlásról és ne az utolsó pillanatban kelljen megszakítani egy terhességet például 14 éves korban. Jöjjenek időben, beszéljük át, ne legyenek nem kívánt terhességek. Fontos megemlítenem, hogy az elhízás hátterében is állhat hormonális probléma. Akik ismernek, tudják, hogy soha nem szidtam le senkit, ha túlsúlya van – a prédikáció nem az én műfajom. Tudom, hogy lehetnek hormonális eltérések, amelyek miatt szintén sokan keresnek fel. A meddő pároknál is vannak olyan vizsgálatok, amiket helyben meg tudunk oldani, nem kell egyből Szegedre vagy Budapestre utazgatni. Az első néhány lépcsőt itt is megtehetjük. Jó csapat állt össze a nőgyógyászati ambulancián, elhivatott nővérekkel és asszisztensekkel, akik, ha nem szerveznének meg mindent, dolgoznának ennyire kéz alá, nem lennénk ilyen hatékonyak. Rá kell hangolódnom minden egyes páciensre, amikor problémával fordul hozzám. Kikérdezem, hiszen minden információ fontos, amit tapasztal, vagy történt vele nőgyógyászat terén. Nem bántam meg a döntésem, hogy itt vagyok. Az ultrahang labor mellett az ambulancián is modern ultrahang segíti a munkánkat, nagyon élvezem a munkát ezekkel a műszerekkel. Szegeden is kell dolgoznom, de ott is olyan társaság van, akiket régóta ismerek, és bízom abban, hogy jól tudunk együttműködni. Prof. Dr. Várbíró Szabolcs, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika új vezetője. A nemzetközi nőgyógyászati konferenciákon gyakran találkoztunk. Azt gondolom, hogy a szegedi munkához és kutatási tervekhez is hozzá tudok járulni. Érzem azt is, hogy Szentesnek szüksége van rám! Azért vagyunk itt, hogy segítsünk. A visszarendelések alkalmával pedig szeretem látni a munkám gyümölcsét, amikor rendbe jönnek a páciensek.

Nőgyógyászati Ambulancia
Bejelentkezés szükséges.
Tel.: 63/500-828 128-as mellék

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!