Két évvel ezelőtt, december 28-án égett le Szentesen a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok, amely hatalmas űrt hagyott maga után, mind a mai napig. Szentes, a kistérség, a magyar sport és kultúra ügye, amelyről sajtótájékoztatót tartott Szabó Zoltán Ferenc polgármester a hivatal kistanácskozó termében december 27-én.

– Két éve történt a tragédia, amely kicsit reményvesztetté is formált minket – emlékezett vissza a katasztrófa reggelére a polgármester. Öt nap után sikerült végleg eloltani a tüzet, a fellángolások az egész tetőszerkezetet tönkretették. – Akkor egy óriási sokk ért minket. Sajtótájékoztatót tartottunk december 29-én Farkas Sándor miniszterhelyettes úrral, az önkormányzat azonnal nyitott egy elkülönített bankszámlaszámot a sportcsarnok megmentéséért. Miniszterhelyettes úr megígérte, hogy a magyar kormányhoz fordul, én pedig azt, hogy együttműködünk a kijelölt minisztériummal – részletezte Szabó Zoltán Ferenc. A felajánlásokkal kapcsolatban elmondta, hogy 18.5 millió forint gyűlt össze, amely azóta csak gyarapodott a lekötésnek köszönhetően. A sajtótájékoztatón, az íróasztalon feltüntetett dátumok a sportcsarnok ügyének mérföldkövei.

A Dr. Papp László Városi Sportcsarnok 1996-ban épült, 1400 fő befogadására volt alkalmas. Tűz ütött ki a létesítményben 2021. december 28-án, reggel. A sportcsarnok helyreállítása nem lehetséges, új létesítmény építése jóval meghaladja a város anyagi lehetőségeit. A polgármester felsorolta az önkormányzat utóbbi két évben megtett lépéseit a biztosítási ügyintézéstől kezdve, a létesítmény őrzésén át, a kormány döntéséig, amely határozatot hozott, miszerint Szentesnek visszaadja a sportcsarnokot, és ideiglenesen könnyűszerkezetes sátorral segítik a sportegyesületek tevékenységét, nagyobb számú közösségi tér biztosításával. – A kétéves üzemeltetés lejár – tette hozzá.

A bejelentés után nagy lendületet kapott a város, az épület helyreállításának lehetőségeiről is készült szakvélemény, valamint új helyszínt kutattak fel egy az új létesítménynek. Közben megkapták a tűzvizsgálati eredményt. – A városban sok ismerős, civil, sportbarát kérdezi meg tőlem, mi a helyzet a sportcsarnokkal? Miért nem lehet helyreállítani? A polgármester hozzátette, hogy fontos megértenünk néhány dolgot az épülettel kapcsolatban. A jelenlegi állapotában semmilyen hatósági szabálynak, jogszabálynak nem felel meg. Szűk területen helyezkedik el, a parkolóhelyek száma kevés, mélygarázs kialakítása pedig ezen a talajon nehéz és költséges folyamat. Egyetlen felelős műszaki ellenőr sem adná át és írná alá az használatba vételi engedélyt – hangsúlyozta.

Ezalatt folyamatosan zajlottak az egyeztetések, a kijelölt minisztériumok felelős személyeivel együttműködtek, majd következtek az önkormányzati választások. – Új minisztériumok alakultak, viszont válaszokat nem kaptunk. A minisztériumok átszervezése után nem volt lehetőségünk a kapcsolatfelvételre a sportcsarnokunk ügye kapcsán, hiába kerestük levélben dr. Lázár János miniszter urat. A Kiss Zsigmond utcai híd és a városi sportcsarnok ügyében azóta sem jött létre a személyes találkozás. – Megértettük, hogy 2022-ben kitört a háború, a választások után új minisztériumok alakultak, türelmesek voltunk. Beköszöntött az energiaválság, elszabadult az infláció, és kivettük a részünket a közös teherviselésből. A munkálatok megkezdéséhez önrészt ajánlottunk fel, valamint az idén 390 millió forintot adunk a közös kasszába szolidaritási hozzájárulásként. Nemcsak kérünk, de adunk az országnak és a nemzetgazdaságnak is.

Amit viszont nem fogadhatunk el, hogy nem kapunk választ a leveleinkre, megkereséseinkre. Azt szeretném, hogy elinduljon a leégett épület bontása, és az új csarnok tervei elkészüljenek a Pusztai László Sporttelepen – tette hozzá. Magyarország miniszterelnökének, Orbán Viktornak írja következő levelét. Ebben kitér arra is, hogy a szentesi sportcsarnok tűzesetét követően 14 sportcsarnok épült az országban. – Nem lehetnénk mi a tizenötödikek? – tette fel a kérdést. A sajtótájékoztató végén elmondta, mire szeretne választ kapni. – Betartja-e a magyar kormány az ígért szavát? Ér-e annyit Szentes városa, hogy ezt a csarnokot visszakapja? Milyen válaszokat adhatok a lakosoknak két év után, hol tartunk? Számíthatunk-e a magyar kormány segítségére, igen vagy nem?

Szeretnénk hozzájárulni Magyarország sportéletének gazdagításához, ahogy tette ez a város mindig is. Hozzátette, vannak olyan beszélgetések, amelyeket nem lehet megspórolni. Az igennek nagyon örülnénk, ha visszakapnánk a sportcsarnokunkat, és a nemet is el tudom fogadni. Ez azt jelentené, magunkra maradtunk, saját erőből kell megoldanunk az ügyet.

#szentesielet #tájékozottnaklennijó #szentes #sportcsarnok



Forrás

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!