„Már nagyon várjuk a szombatot, és gőzerővel dolgozunk az új fogásokon. Készülünk egy – két klasszikus és meglepő párosítással is. Ha kíváncsiak vagytok, hogy mik azok, gyertek el szombaton a Dózsa Ház szomszédságában lévő teraszunkra! “ – ekképp invitálja a vendégeket a Smoke&Meat csapata a Dózsa kertbe, ahol szombat délben a BBQ és a grill ételeké lesz a főszerep. A csapat két alapítójával, Lángi Zoltánnal és Borbély Jánossal beszélgettünk, amint épp pék árukat teszteltek az íncsiklandó húsos szendvicsekhez.

Legutóbb, a Dózsa Háznál még tavaly arról beszélgettünk Lángi Zoltánnal, hogy évente kétszer tervezik befüstölni Szentest. – Már terveztük egy ideje, hogy fix helyre települjünk, és májusban láttuk a felhívást a Dózsa Háznál lévő pavilon üzemeltetésére. Szentes számunkra kedves hely, egy szép, parkos vízparti környezet, ami eddig kihasználatlan volt, az első gasztrorendezvényt is mi hoztuk el a Dózsa Kertbe. Nem gondolkoztunk sokat rajta, most már bármikor lehet hozzánk jönni, nemcsak alkalomszerűen –meséli Lángi Zoltán, az egyik alapító tag. A hobbija szenvedélyből indult, mára pedig üzletté nőtte ki magát. Hozzátette, hogy a BBQ műfaj egyre ismertebb lett hazánkban, és számítanak arra, hogy a gasztroturisták kedvelt helyévé válik, akár egynapos kirándulásokra is. Kiemelte, hogy a BBQ nem egy streetfood étel, és az elmúlt évek igazolták őket, hogy lehet ezt akár fesztiválkörnyezetben is kezelni. Bár, hozzátette, hogy éjszaka sütni, nappal pedig árulni elég megterhelő feladat. Ha nem szeretnénk, nem csinálnánk. Sok lemondással jár ez a pörgés, igen komoly berendezésigénye van, ez egy igazi karavánt jelentett, viszont adott egy óriási adrenalinlöketet a vendégeink visszajelzése. Eljött az a pillanat, amikor visszább veszünk, a vírushelyzet is felgyorsította a fix hely melletti döntést – magyarázta Lángi Zoltán, és bízik abban, hogy a jövőben több egynapos kirándulást terveznek majd az emberek, amelynek egy turisztikai attrakciója lehet a BBQ és Grill Kert Szentesen. A klasszikus BBQ fogásokon kívül, a marhaszegyet nemcsak a szokásos kínálatban, hanem reuben szendvicsben, savanyú káposztával megbolondítva is megkóstolhatják majd a vendégek, a füst a legfőbb fűszerük. Heti öt napos nyitva tartást terveznek, szerdától vasárnapig. –Ez egy életforma, amit nagyon nehéz összeegyeztetni az egyéb feladatokkal, családdal.

-Már 17 éve vadászom, minden évben készítek szarvas kolbászt, szalámit. Zolinak mindig vittem kóstolót, húst. A rakott, épített kemencéjében elkészítettük a fogásokat, Szeret enni ő is, én is – meséli nevetve Jani, ahogy a kezdetekre visszaemlékezik. Egyszer vett egy smokert, majd elhívott, hogy tudom-e, mi ez? Azt láttam, hogy sütő szerkezet, és leteszteltük a fia keresztelőjén. A családtagok, mint egy fesztiválon, úgy álltak sorba a fogásokért, tetszett nekik. Utána jöttek a céges rendezvények, majd az autónk, Zsófi. – Augusztus 11-én volt három éve, hogy az első fesztiválunkon részt vettünk. Amíg három napig árulunk, 5-6 napos munkát jelent összességében. A múlt év nagyon sűrű volt. Szakmai díjakat is nyertünk, Év FoodTruck – ja Nosalty Szakmai díját, Szombathelyen a Kedvenc FoodTruck díjat a közönségszavazat alapján, és a Mangalica Szövetség is kitüntetett. Egy szakmai zsűri és közönségszavazat alapján Magyarország legjobb Street Food helye lettünk 2019-ben, így jutottunk ki Svédországba, ahol Magyarországot képviseltük a Street Food Európa Bajnokságon. Az alapelvünk, hogy lehetőleg szentesi kis-és őstermelőktől vásároljuk meg a minőségi alapanyagokat, így tudunk magas minőséget kiadni az autóból. – Kettő-három év kellett, hogy megismerjenek, és keressenek bennünket. Ahhoz képest, hogy nem vagyunk szakácsok, Zoli épületgépész-mérnök, én ipari alpinista és hegesztő vagyok, és ennyi szakmai elismerést bezsebelni, számunkra is egy elismerő visszajelzés, ezért keményen megdolgoztunk. Jó minőséget csinálunk, odafigyelünk a tálalásra. Itt a Kurca parton nincs egy vendéglátó egység sem, a lehetőség mellett pedig nem akartunk elmenni. Várunk mindenkit szeretettel, augusztus 15-én, délben nyitunk – invitál Borbély János.

Halupa B. Eszter

Galéria:

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!