A szentesi Nemes Ferenc Holdról készült asztrofotóját választotta a nap képének a National Geographic. Ferenc élete három évvel ezelőtt vett gyökeres fordulatot, amikor megvásárolta első használt távcsövét. Azóta tökéletesíti a mobiltelefonos asztrofotózás módszerét, amit szakmai körökben eretnekségnek tartanak. Ő azonban ragaszkodott hozzá, és inkább létrehozta Facebook-csoportját, a Csillagvadászokat. A saját maga által épített távcsővel, családi házuk kertjéből éjszakákon át készíti képeit. Hatalmas szenvedéllyel mesélt hobbijáról lapunknak.

 

Nemes Ferenc élete három évvel ezelőtt 180 fokos fordulatot vett. Korábban tetovált, gitározott egy együttesben, de elmondása szerint, egyszer csak hátat fordított féktelen életmódjának. Elmaradtak a próbák, a zenélés és a haverok, helyette azonban keresett valami mást, ami kitölti a szabadidejét. – Világ életemben érdekeltek a távcsövek, de abszolút nem értettem hozzá. Annyit tudtam csak, hogy kémlelni lehet velük az eget. Egy hirdetésben megláttam egy használt távcsövet, és megvásároltam. Amikor megérkezett, azzal szembesültem, hogy az állványt meg kell csinálnom, mert összetört a fele. Mindig is szerettem barkácsolni, így sikerült helyreállítani – mesél a kezdetekről.

Az első nagy felfedezés: a Szaturnusz

Aztán csatlakozott különböző Facebook-csoportokhoz, hogy megtudja, egyáltalán hogyan kell használni a távcsövet. Azt gondolta, hogy segítséget kap, de csak kifigurázták és kinevették. Megismerkedett néhány kezdő sráccal, és tőlük tanulta meg, hogyan állítsa össze a távcsövet. – Sikerült, de nem láttam benne semmit. Elkezdtem utána olvasni az interneten és könyvekben, majd az egyik videóban találtam rá, hogyan kell beállítani a szerkezetet. Végre meglett, elsőre megláttam egy szép csillagot, később kiderült, hogy nem csillag volt, hanem bolygó, mégpedig a Szaturnusz, és láttam a gyűrűjét is! Az éjszaka kellős közepén beszaladtam a páromhoz, hogy elújságoljam, mit találtam. Abban a pillanatban határoztam el, hogy ezzel akarok foglalkozni – magyarázza lelkesen az asztrofotós.

 

Feri ezek után már könnyen megtalálta a Holdat, a Szaturnuszt és a Jupitert, melyek csak az év adott szakaszában láthatók az égbolton. Nagyon drága hobbi, mondja a csillagvadász. Egy egyszerű óragép 12 ezer forint, és ha nem ért hozzá az ember, szinte használhatatlan. Aztán jött a következő gondolat, hogy milyen jó lenne mindezt megörökíteni. Rájött, hogy a távcső, egy webkamera és egy számítógép összeköttetésével megjelenik a kép. Ez ismét nagy lökést adott neki, amely után már mobiltelefonban is gondolkodott. – Ezután kitárultak a kapuk, és egyre jobb képeket tudtam készíteni. A profik szerint csak komoly műszerrel lehet asztrofotót csinálni, de szerintem bárki tud egy mobiltelefon, egy állvány és egy számítógépes program segítségével. Juliska kimegy a kertbe, és lefényképezi a csillagokat, éjszaka van, ott a csillagkép és a fotó is.

 

Az interneten állandóan cikizték a képei miatt, ezért két évvel ezelőtt létrehozta a Csillagvadászok csoportot a Facebookon, ahol a hozzá hasonló, barkácsolni és fotózni szerető kezdőket segíti. Annak idején 20 fővel indultak, fél év múlva 110 tagjuk volt, de Feri nem adta fel, szépen gyarapodott a létszám, lapzártánkkor pedig már több mint 2400-an vannak. Ezzel most a harmadik legnagyobb amatőr csillagász csoport, ami időközben egy nagy családdá nőtte ki magát. Itt barátságok köttetnek, és nem szelektálnak, bárki bármilyen fotóját feltöltheti. Mindezt a szabadidejében csinálja, cikkeket ír, live videókat is készít, leckéket ad a tagoknak. Egy újabb kezdeményezése pedig a Csillagvadászok térkép, ahol bejelöli, ki hol lakik, így könnyebben felvehetik egymással a kapcsolatot. Második alkalommal rendezik meg a Csillagvadászok házi fotóversenyét, amelyre a csoporttagok bármilyen saját képpel nevezhetnek augusztus 3-ig.

Ez a tejút a kertből fényképezve

Talán 10-20 olyan éjszaka van egy évben, amikor tökéletes az égbolt. Nem lehet hó, párás vagy szeles az idő, nyáron rövidek az éjszakák, meleg van és zajosabb lesz a kép. Ezért jó a téli időszak. És előkerülnek a szebbnél szebb asztrofotók is a számítógép mappáiból. – Ez a tejút a kertből fényképezve. Az a lényege, hogy minél több képet készítsünk, ez lehet 10 vagy akár 60 is. Mivel halvány az objektum, ezért ha többet fotózunk ugyanabból a helyzetből, majd egymásra helyezzük őket, felerősödik, és láthatóvá válik. Ezen felül még korrekciós képeket is készítek, hogy a zajt, vagy a lencsén lévő koszt kiszűrjem. Nagyon sok ötletem van még, talán most jött el az idő, hogy szponzort keressek. Ez az Orion-köd, amit elég könnyen lehet fényképezni. Ez volt az első köd, amit a saját szememmel láttam a távcsőben. Ezek hatalmas felfedezések, ez a szépsége ennek a hobbinak. Itt a Rozetta, a Rózsa-köd, a Pleiádok, a Fiastyúk, ez a Messier 101, egy galaxis, ami nagyon nehezen megörökíthető objektum, az M78 csillagköd még nehezebb, a profiknak is feladja a leckét – mutatja büszkén képeit Feri.

Párja, Valkai Erika is a fotózás szerelmese, de ő a villámokat szereti, viharvadász. Ha jön a vihar, kiraknak mindent eszközt a kertbe, hátha elcsípik, vagy bepattannak a kocsiba, kimennek a lődombokhoz, és lőnek pár képet. A viharvadásznak a pillanatot kell elkapnia, a csillagvadász azonban kint van egész éjjel. Egy fotó két hétig is készülhet, ezért több éjszakán keresztül gyűjti a nyersanyagot a végleges verzióhoz. Ingyenes programokkal dolgozik, és az összes eszköz, amit Facebook csoportjában ajánl, otthon is megtalálható. A beszélgetés végén kiderül, hogy közös ismerősünk, a szarvasi Bagi László asztrofotós sokat segített neki az elindulásban, rengeteg tanácsot kapott tőle. – Látott bennem fantáziát, eljött és beállította a távcsövemet, amit saját magam építettem különböző alkatrészekből. A fő célom a Csillagvadászok Facebook-csoport fenntartása, színesebbé tétele, amelyben Erika is nagyon sokat segít. Alkalmanként ős is szokott csillagászati témát fényképezni, de nem csak velem, hanem egyedül is. Számomra a fotózás és a barkácsolás hobbi, és nagyon élvezem.

Palicska Irén

Néhány fotó a Csillagvadász és a Viharvadász albumából:

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!