Négy éve alakult meg a Four Diamonds Sportegyesület 30-as taglétszámmal, jelenleg 135-en úsznak náluk.  Az elsődleges céljuk, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, és sportolási lehetőséget biztosítsanak nekik. Az átlag életkor 6-8 év között van, egy 8-10 fős csapattal pedig rendszeresen járnak versenyekre, tudtuk meg Kovács Brigitta alapítótól. Az egyesületnek nem igazán kell magát reklámoznia, mert ismerik őket, és keresik az edzőiket. Nyáron öt tábort indítanak, amit még meg se hirdettek, és már beteltek a szabad helyek. Az úszóedzővel beszélgettünk.

Mikor és miért hoztátok létre az egyesületet?

– 2001 óta alvó egyesületként létezik a Four Diamonds Szentesen, csak az alapító elköltözött, és négy éve frissítettük, akkor kezdtük meg az aktív munkát 30 gyerekkel. Most 135 a taglétszámunk, és folyamatosan bővülünk. Ez a létszám magával hozta, hogy az edzők és oktatók száma is nőtt, jelenleg öten dolgozunk. Ketten hoztuk létre Vidovics Zoltánnal, aki az Ifjúsági és Sportbizottság elnöke. Hozzánk csatlakozott a párom, Bajnóczi Dániel, mint úszásoktató, illetve valamivel később Józsa-Szerdahelyi Anett testnevelő, és nyári kezdéssel Polyák Edina úszóedző-oktató.

Milyen formában, hogyan működik az úszásoktatás? Hány gyerekkel tudtok egyszerre foglalkozni?

– Ez attól függ, hogy milyen tudásszinten van a gyerkőc. Amikor elkezdjük a munkát, akkor egy oktató csak egy gyermekkel foglalkozik. Ha már megtanult úszni, akkor is csak 4-5 fős kis csoportokban foglalkozunk velük. Amikor már magabiztosan és több hosszat úszik, akkor úgy szoktuk mondani, hogy bekerül a süllyesztőbe. Ilyenkor már 20 fős csoportokban dolgozunk velük, ugyanis sem időben sem térben nem tudjuk megengedni a kisebb létszámot.

Hány évesen érdemes lehozni a gyerkőcöt az uszodába? A szülő választ vagy a gyerek? Gondolom, kevesen mondják azt, hogy én úszni akarok.

– Mindig van olyan gyerek, akik szeretne megtanulni úszni, aki azt mondja, hogy ő olimpiai bajnok akar lenni. Minél hamarabb érdemes lehozni. Gyakorló anyuka vagyok, mindkét kisfiamat 2 hónaposan vízre eresztettem, mint egy kis hajót. Számos kutatás bizonyítja, hogy nagyon jó hatással van a mozgásfejlődésre, az egyensúlyra, a víz olyan közeg, amit nem nagyon tud más biztosítani, esetleg a trambulin vagy a futóbicikli. Négy éves korban lehet elkezdeni az úszásoktatást, mert akkor tud figyelni a gyerek, és még akkor sem biztos, hogy mindegyik. Le kell hozni az uszodába, és meg kell nézni. Ha az első alkalommal nem fog ránk figyelni, akkor szinte biztos, hogy abban az évben nem tanul meg úszni, de nem szabad erőltetni.

– Mi a cél? Sportolókat, olimpikonokat neveltek?

– Az elsődleges cél, hogy sportoljon a gyermek, egészséges legyen, és jól érezze magát. Majd eljön a 10-12 éves kor, amikor kiderül, hogy alkalmas-e, milyen típus, versenyző alkat vagy kerüli a kudarcokat, oda tud-e állni a rajtkőre, mennyit nyom rá az iskola, milyen elvárásai vannak a szülőnek, ami szerintem, nem jó, ha van, mert a gyereknek elsősorban magának kell megfelelnie, akkor lesz sikeres. Ez a folyamat az óvodás versenyeztetéstől kezd felépülni. Az elsődleges tehát, hogy jól érezze magát, de nem titok, hogy mi is szeretnénk jó sportolókat nevelni és eredményeket elérni. Főleg úgy hogy az országos és a helyi támogatási rendszer is ezekre épül, ez alapján kapunk bármiféle anyagi támogatást. Volt olyan sportolóm, aki Európa- és világbajnokságon, valamint világkupán is részt vett. Fantasztikus élmény volt edzőként ott állni és szorítani a tanítványnak, de az már egy más dimenzió.

Milyen gyakran versenyeztek, mely korosztályokkal, és kik a legeredményesebbek?

– Feljövő egyesület vagyunk, az átlag életkor a 6-8 év, tehát még kicsik a gyerekek. Egy kemény maggal, egy 8-10 fős csapattal jártunk versenyekre a vírus előtti időszakban. Havonta egy verseny bőven elég, nem kell, hogy kiégjenek, a szülőkkel is legyenek együtt a hétvégén, ne csak állandóan az uszodában. Az elsődleges cél ebben a korosztályban megúszni az aranyjelvényes időket. A Magyar Úszó Szövetség minden korosztályban, távon és úszásnemben megállapít egy időt, amit ha megúszik egy gyermek, bekerül az országos ranglistán az első 20-ba. Akikkel versenyekre mentünk, közülük szinte mindenki megúszta ezeket az időket. Talán a 2011-es születésű Csomány Vivient tudnám kiemelni, mell- és pillangó úszónak tűnik. Most még nem tudom azt mondani, hogy ő lesz a következő Kapás Boglárka, aki 200 pillangón világbajnoki aranyat fog hozni, de nagyon jól dolgozik, szépen teljesít, és megvan az alkata és ritmusa ahhoz, hogy jól ússzon. Vivien a vírus előtti időszakban 10. volt az országos ranglistán 100 méter mellen és pillangón, ami nagyon jó eredménynek számít. Az hogy 8-9 évesen hol tartanak, az egy visszajelzés, de majd ha 12-13 évesen is megmaradnak a sportnál, akkor el lehet mondani, hogy jó úszóink vannak.

Mi történik akkor, ha elakad a gyermek, fáradt, fel akarja adni? Mit csináljon a szülő és az edző? Ráhagyja, noszogassa, motiválja?

– Mint pedagógus, úgy gondolom, hogy nagyon fontos a szülő, a gyermek és a tanár vagy edző közti kapcsolat, ezt ki kell alakítani. Meg kell tudni, hogy mi a problémája a gyereknek. Válnak a szülei, veszekedtek, vagy nem volt jó a babfőzelék az óvodában? Azt muszáj tudni, meg kell hallgatni, és időt szánni rá. Lehet, hogy csak azt meséli el, hogy Pistike megverte az udvaron, de az neki fontos, Mindenkinél eljön az a pont, amikor abba akarja hagyni. Most itt volt ez a vírus, nekünk is nagyon nehéz volt az újraindulás. Sokaknál várnunk kellett, hogyan fognak dönteni? És még csak 6-7 évesek, ilyenkor még nem szabadna hagyni, hogy befejezzék, mert kell a mozgás.

Mennyire ismerik az egyesületet? Kell-e csábítani a gyerekeket vagy maguktól jelentkeznek a szülők?

– Nem magát az egyesületet ismerik, hanem kimondottan az edzőket, azaz minket keresnek. Gyakran felteszik a kérdést a Facebookon, hogy kit ajánlanak, és sokszor felmerül a nevünk. Az idén nyáron 45 gyerek jelentkezett úszásoktatásra. Megnehezítette a dolgunkat, hogy későn tudtunk kezdeni, de ettől függetlenül mindenkire sor kerül az idén nyáron. Nagyon jóleső érzés, hogy nem igazán kell reklámozni magunkat, hanem keresnek és jönnek.

Hogy alakul a nyár a Four Diamonds táboraiban, hány turnust indítotok, és vannak-e még szabad helyek?

– Öt tábort indítunk, kettőt Vidovics Zoli és felesége vezetésével. Ők a triatlonra építenek, többet bicikliznek, és futnak. A miénk élménytábor, úszunk, angolozunk, bowlingozunk, számháborúzunk és búvárkodunk. Meg se hirdettük igazán, még el se készítettük a plakátot, és már betelt minden hely. Minden táborunkat 44 fővel indítjuk, a gyerekeket több csoportban helyezzük el. A higiéniai és az egészségügyi követelményeknek is megfelelünk. Remélhetőleg egy jó kis nyár és egy jó év elé nézünk.

Palicska Irén

 

 

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!