Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár látogatott Szentesre augusztus 3-án. Ez a második alkalom, hogy egyeztettek a város vezetésével a Tóth József Színház és Vigadóval kapcsolatosan, és bejárták az épülő színházat is.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester kérdésünkre elmondta, hogy elkezdődtek a szakmai egyeztetések, amelyek folytatódnak a következő időszakban is a főosztályvezető és a projektgazda között. – Ez a második etap arra jó, hogy államtitkár úr is a saját szemével lássa, hogy áll az épület és a színházi belső, amelyet néhány hónap múlva megtöltünk – úgy érzem közösen – tartalommal. Az építőipari munkákkal és a színház berendezéssel november körül el kell készülni, utána következik a próbaüzem. A kiszámíthatóság és a működőképesség a leglényegesebb, egy-másfél hónapos próbaüzem sokkal fontosabb, minthogy két héttel korábban átadhassuk a színházat. A megnyitót január 22-re, a magyar kultúra napjára tervezzük – hangsúlyozta a városvezető.

Fekete Péter államtitkár lapunknak úgy nyilatkozott, hisz benne, hogy egy kistelepülésnek, egy középvárosnak a kulturális életét egy ilyen közösségi tér nagymértékben meghatározza. Farkas Sándor országgyűlési képviselő hívta fel a figyelmét, hogy most jöjjön el, és nézze meg, készül ugyanis a tervezet, hogyan is működjön a színház. Az egyeztetések alkalmával számos kérdés felmerült: milyen lesz a működési formája, fenn tudja-e tartani a város anyagilag, vagy központi segítség kell hozzá, tud-e forrást átcsoportosítani a kulturális államtitkárság, hogyan működik ez Kecskeméten, Békéscsabán vagy Vácott? – Most ezt elemezzük, és keressük a megoldást, hogyan tudunk segíteni központi forrásból, hogy ez a mívesen kivitelezett gyönyörű színtér valóban betölthesse azt a funkciót, amiért a város létrehozta. Megvizsgáljuk, hogy a városnak milyen anyagi forrásai vannak – mondta az államtitkár. Szabó Zoltán Ferenc polgármester pár hetet kért, addigra már látja a jövő évi költségvetés alapszámait. Ez elégséges idő ahhoz, hogy az államtitkárság különböző működtetési variációkat lerakjon az asztalra. Bízik benne, hogy a nyár végére, ősz elejére kialakul a rendszer, és meg tudják tervezni, hogy a követező évtől jól tudjon működni a színház. Fekete Péter nem először jár az épületben, mint fogalmazott, muszáj nyomon követnie, hogy halad a kivitelezés. – Annyi építkezésen jártam már, ahol rendetlenség volt, látszott, hogy gondatlanul csinálják az egészet. Itt olyan jó végigmenni, és látni, hogy rend és tisztaság van, alapos munkát végeznek a szakemberek. Jó ránézni a vonalakra, az ívekre, amelyek megadják majd az épület végső formáját és hangulatát. Gratulálok hozzá!

Palicska Irén

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!