„Fent van a receptem az univerzumban”

Alapjaiban alakult át minden az elmúlt hetekben, nemhogy napról napra, de óráról órára változnak az események. A szakembereknek nem csak a kormány intézkedéseit, hanem a Magyar Gyógyszerészi Kamara ajánlásait is figyelembe kell venniük.  Bár mindig előfordulnak hiánycikkek, de az első nagy roham és felvásárlási láz után, folyamatosan kapnak árut a gyógyszertárak, szájmaszkot, gumikesztyűt és fertőtlenítőt is. Bármennyire rossznak tűnik ez a helyzet, pozitívum is van benne, mondja dr. Muzsik Réka gyógyszerellátó szakgyógyszerész, a Nagyörvény utcai patika vezetője, akivel az elmúlt időszak tapasztalatairól beszélgettünk.

Nagyon nehéz felelősségteljes döntést hozni helyi szinten, mert annak következményei több száz, esetleg több ezer emberre lehetnek hatással. – Kit védjek? Az embereket? A kollégáimat? Saját magamat?  Amikor azt halljuk, hogy viselj szájmaszkot, de közben nem tudunk adni, mert hiánycikk, ez kritikus pont – kezdi a beszélgetést dr. Muzsik Réka. A gyógyszertári dolgozóknak jelenleg még nem kötelező a szájmaszk és védőkesztyű viselése, de információink szerint az országban működő patikák túlnyomó többsége már használja ezeket a védőfelszereléseket, illetve ahol eddig nem volt fix elválasztó plexi az officinában (a gyógyszerkiadás helyén), ott is folyamatban van a mobil változat beszerzése és felszerelése.

Az elmúlt hetekben voltak nehéz pillanatok, főként az elején, amikor több fórumon megjelent, hogy a lakosság váltsa ki a gyógyszereit hónapokra előre. Azért omlott össze a nagykereskedelmi rendszer, mert hirtelen olyan embertömeg áramlott a gyógyszertárakba, amire senki nem volt felkészülve. Volt olyan nagykereskedő, aki nem tudta teljesíteni az aznapi kiszállítást, éjjel-nappal dolgoztak, erőn felül teljesítettek, hogy utolérjék magukat. Majd amikor megérkezett a többszörös mennyiségű áru a patikába, kora reggeltől késő estig, olykor még hétvégén is dolgoztak a kollégák, hogy minden a helyére kerüljön a másnapi nyitásra.

– Sokan kérdezik, hogy mit ajánlok, nehéz erre válaszolni. A koronavírus ezen változata még viszonylag ismeretlen számunkra. Folyamatosan tesztelik, figyelik, hogyan viselkedik, milyen gyógyszeranyagokra reagál. Általánosságban elmondható, hogy a folyamatosan szedett gyógyszerek mellett fontos, hogy legyen otthon láz- és fájdalomcsillapító, torokfertőtlenítő, nyákoldó/köptető; hasi panaszok esetére hasfogó és bélflóra helyreállító készítmény. A megfelelő folyadékbevitel, a C- és D-vitamin fogyasztása, az immunrendszer támogatása most is ugyanolyan fontos, mint bármely más vírusfertőzés esetén. Emellett nagy hangsúlyt kell fektetni a fertőzésveszély csökkentésére egymás és önmagunk védelme érdekében! A folyamatos kéz- és felületfertőtlenítés elengedhetetlen ebben az időszakban.

Az elmúlt hetekben azt tapasztaltuk, hogy egyes gyógyszerkészítmények, fertőtlenítőszerek iránt többszörösére nőtt a kereslet. Ha a patikák nem reagáltak gyorsan, néhányan felvásárolták a készleteiket. Ezért kellet meghoznunk azt a döntést, hogy ezekből a termékekből egy ember csak adott mennyiséget vihet. Szeretnénk, hogy a túlzott mértékű raktározás helyett minél több háztartásba jusson gyógyszer, szájmaszk, gumikesztyű és fertőtlenítő, hangsúlyozta a vezető.

Most meglepetésszerűen kapunk árut. A kórházi fekvőbeteg ellátás természetesen előnyt élvez, de a vírus terjedésének megállításában kiemelten fontos, hogy az egészségügy többi dolgozójához és a lakossághoz is eljussanak a megfelelő eszközök. Az országba érkező és a helyben előállított szájmaszkokat, fertőtlenítőszereket ugyan igazságosan osztják szét a patikák között, de a beérkező mennyiség egyelőre nem túl nagy, illetve a beszerzési árak is többszörösére emelkedtek- fogalmaz dr. Muzsik Réka. Bár mindig előfordul hiánycikk, de jelenleg folyamatos az ellátás, van szájmaszk, gumikesztyű és fertőtlenítő is.  A szakgyógyszerész felhívta a páciensek figyelmét, ne hagyják az utolsó pillanatra az orvosság kiváltását. Ha valaki az utolsó szemet veszi be este, és másnap jön a patikába, nem biztos, hogy megkapja. Gondolkodjon mindenki pár héttel előre!

Nem automatikus a „felhő” működése

A vezető elmondása szerint, a lakosság már korábban értesült az e-receptről és a felhőről, az átállás már hónapokkal ezelőtt meg is kezdődött, de a pontos használatát még nem ismerik. Nagyon sok probléma adódik abból, hogy a betegek azt gondolják, az állandó gyógyszereik automatikusan felkerülnek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT felhőbe). Kiemelte, ez nem egy automata rendszer, először telefonálni kell a háziorvosnak, utána jöhet a páciens a patikába. – A következő gond, amikor fölíratják az orvosságot, de nem tudják a TAJ számukat. Ami most nagyon fontos lenne, hogy a személyi igazolványát mindenki hordja magánál, annál is inkább, mert az elmúlt hetek intézkedései miatt bizonyos helyeken, adott időintervallumokban igazolni kell a korunkat. Országos szinten minden gyógyszertárat érintő könnyítés, hogy bárki kiválthatja egy másik embertársa gyógyszereit, ha bemondja annak TAJ számát, önmagát azonban minden esetben hitelt érdemlően igazolnia kell. Nem egyszerű az új rendszer, mindenkinek tanulnia kell még. De előbb-utóbb ez is a mindennapi rutin része lesz. Azért hallunk megmosolyogtató kifejezéseket nap, mint nap. Például, hogy fent van a receptem az univerzumban – meséli a szakember.

Az idősávos vásárlás sem egyszerű, folytatja dr. Muzsik Réka. – Kilenc órától délig csak a 65 év felettieket szolgálhatjuk ki, de mi arra esküdtünk fel, hogy mindenkit ellátunk. – Amikor valaki nem a saját időszakában jön, tájékoztatom, de ha beteg, elküldjem? Ez etikai kérdés.  A mi kötelességünk és felelősségünk az intézkedés betartatása. Ellátjuk a betegeket, de ha indokolatlan esetben jönnek, nem a saját időszakukban, ráadásul a veszélyeztetett korosztályba tartoznak, néha keményen oda kell szólnunk, amit nagyon sok ember zokon vesz. De a szabályok betartása mindannyiunk érdeke, ez alól nem lehet kivétel!

Ebben az időszakban minden dolgozóra plusz teher hárul, mindenki munkája ugyanolyan fontos, nincsenek különbségek, emelte ki dr. Muzsik Réka. – Pozitívuma az egésznek, hogy sok új feladatunk lett, aminek minden apró lépését együtt kell megterveznünk és végrehajtanunk, máshogy nem is működne. A kollégákkal gyakrabban kommunikálunk, meghallgatjuk egymást, megosztjuk egymással a tapasztalatainkat. Jó érzés tudni, hogy együtt bármit megoldunk.

Palicska Irén

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!