A koronavírus térhódítása az emberek mindennapjai mellett a gazdaságra is komoly hatást gyakorol. Cikkünkben a lakáspiac aktualitásait, esetleges változásait vizsgáljuk meg Imre Ádám gazdasági szakemberrel, a MoneyVlog alapítójával.

– Körülbelül egy hónapja érte el hazánkat is a koronavírus, milyen hatást gyakorolt a gazdaságra a veszélyhelyzet kihirdetése és a különböző korlátozások?

– Rendkívül nehéz megmondani, hogy milyen hatással jár ez a vírus a gazdaság egészére nézve. Minden az időtől függ. Szubjektív véleményem az, ha az elkövetkező 2-3 hónapban sikerül elejét venni a vírus terjedésének, akkor ez gazdasági szempontból viszonylag hamar kiheverhető dolog lesz. Ha viszont elhúzódik, és újabb korlátozások – ne adja isten tilalom – lép érvénybe, akkor viszont szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy a 2008-as gazdasági válság többszörösét élhetjük át. A lakáspiac helyzetének tekintetében még nem léptek fel jelentős változások.

– A vírus megjelenését övező korlátozások miatt nyilván csökkenni fog az ingatlanvásárlások száma, de mi a helyzet azokkal, akik egy viszonylagos kényszerhelyzetben vannak? Gondolok itt a babaváró hitellel, vagy a lakástakarékkal rendelkezőkre.

– A fizetési moratórium felborította a bankok életét. Számukra az jelenti az egyetlen bevételi forrást, ha továbbra is hiteleznek. Magyarországon csupán egyetlen bank (Unicredit) jelentette be azt, hogy kizárólag a már meglévő ügyfeleinek ad ki hitelt. Rajtuk kívül az összes bank – igaz, korlátozottabb fióki körülmények között – de változatlanul működik, hiszen nagyjából 3 ezer milliárd forintos idei kiesést jelent nekik az, hogy az állam felfüggesztette a hiteltörlesztéseket. Változások a banki szektorban egyelőre tehát nincsenek, továbbra is él a lakástakarék, a CSOK vagy épp a babaváró hitel. Itt ugye akkor merülhet fel gond, ha valaki a jelenlegi helyzet miatt elveszíti a munkáját.

– Financiális tekintetben milyen változások jelentek meg, vagy jelenhetnek meg a közeljövőben?

– Tapasztalataim szerint használt ingatlanok esetében nem kell árcsökkenésre számítani, hiszen válságidőszakban – ahogy a 2001-es vagy 2008-as időszakban is – az emberek nem szívesen adják fel a reál befektetéseiket. Akármennyire is egy gondterhesebb időszakról beszélünk, egy tulajdonukban lévő ingatlantól szinte csak a legvégső esetben válnak meg.

– Mi a helyzet az újépítésű ingatlanokkal?

– Itt már más a helyzet. Az elmúlt 1, másfél évben országos szinten rengeteg társasházat építettek meg. Az értékesítések a legtöbb esetben 2019 utolsó negyedévére, illetve 2020 első félévére lettek ütemezve. Itt felmerül a kérdés, hogy a most még üresen álló, eddig nem értékesített ingatlanokat mikorra tudják eladni az ingatlan cégek, illetve a beruházók. Ebben a szegmensben várható egy kisebb árcsökkenés.

– A szavaidból azt veszem ki, hogy egyelőre kimondhatjuk, a vírus nem gyengítette meg az ingatlanpiacot.

Ha eltekintünk a közelmúlt eseményeiről, milyen helyzetben van 2020-ban a lakáspiac?

– Azt nem szabad elfelejteni, hogy az ingatlanpiaci értékesítésekben is vannak bizonyos mozgási ciklusok. Ezek általában 6-8 évet ölelnek fel. 2020-ban pont egy ilyen végére értünk, így most a vírus okozta helyzettől függetlenül is stagnálnak, vagy kis mértékben, de csökkennek az ingatlanárak. A jövő viszont pont a vírus kimenetelétől függ. Én azt szoktam mondani – és ha már egy sportújságíróval beszélgetek, akkor passzol is ide a példám – hogy ez a helyzet olyan, mint amikor az ökölvívó kap egy gyomrost. Egy kicsit megáll, kapkodja a levegőt, de hamar feláll belőle, és újult erőre kap. Ha viszont betalál még három-négy, akkor erőtlenül fog majd térdre rogyni.

Sebők Tamás

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!