Jövőre ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a Grow Group Palánta Kft. Felgyőn. A cég telephelyén beszélgettünk a legújabb fejlesztésekről, beruházásokról és a piaci környezetről az ügyvezetővel, aki 2018 óta tölti be édesapja, Dobos Ferenc után ezt a pozíciót. Dobos Dániel logikusan és előre gondolkozik, megfontolt, jól beszél angolul, ami a partnerekkel való kapcsolattartásban elengedhetetlen. Odafigyel kollégái szavára, hiszen édesapja is azt vallotta, hogy meg kell hallgatni azt is, aki mindennapokban a munkát végzi. Végig haladt a ranglétrán, dolgozott Ausztriában, Hollandiában is kipróbálta magát, hétvégenként pedig a Grow Group-nál kamatoztatta tudását. Mint mondja, hamar megtanulta a nehéz helyzeteket jól kezelni. Empatikus vezető, de azt nem szereti, ha visszaélnek a bizalmával, jóindulatával.

– A Grow Group Palánta Kft. 1996-ban alakult holland és magyar tulajdonosok részvételével. Ma már teljesen családi vállalkozássá vált?

– Igen. A 2021-es év mérföldkő volt a cég életében, azóta, elválva az akkori holland partnerekről, családi vállalkozásként folytatjuk a munkát.

– Melyek voltak a főbb állomások a cég életében?

– Ha a fejlesztéseknél maradunk, 2016-ban indult egy pályázati ciklus, melynek köszönhetően 2018-ban 1,3 hektár üvegházunk, 2020-ban egy 640 m2-es kiszolgálócsarnok épült. 2022-ben egy második termálkutat fúrtunk, és közben folyamatosan fejlesztettük a technológiát is. Tavaly a 3000 négyzetméteres üvegházat kiszolgáló csarnokunk építése kezdődött meg, idén pedig egy hektáron épül egy új üvegházunk.

– Érződik változás, amióta kizárólag magyar tulajdonosa van a cégnek?  

– A megrendelések növekedését és a fejlesztések hatását is érezzük. Jelenleg 60-80 hektár termelőfelületre állítunk elő kétágas palántákat, amely 1 millió darab kőzetgyapotkockát jelent. Ebből 2 millió oltott, megvilágított, kőzetgyapotos paradicsompalánta lesz. Nagy mennyiségben (kb. 500.000 db) nevelünk még kőzetgyapotban paprikát és uborkát is. A paprikák nagy része termálvízzel fűtött fóliasátrakba kerül. Sikeres munkánkhoz hozzájárul a termálvíz minősége, mennyisége és a hőfoka. A partneri körünkben is vannak harmincéves cégek, akik kitartanak mellettünk. Ezen a területen és a szabadföldi saláták forgalmán is érződik az átrendeződés. A lengyel és az osztrák konkurencia megjelenése minket is érintett. A zeller és káposztapalántáink mennyisége növekedett, így összességében 100 millió palántát állítunk elő. A versenytársak megjelenése mindig arra sarkall, hogy jobbak legyünk.

– Emellett elengedhetetlen a folyamatos fejlesztés?

– Nincs megállás. Ha egy termesztő üvegházat megterveztünk, legyen bármekkora, van rá piac, nem biztos, hogy rövid távon hozzá kell nyúlni. Viszont, egy palántanevelőn állandóan fejleszteni kell, hogy a piac előtt járjunk két lépéssel. Erre a változó igények miatt van szükség, példaként említhetném az újfajta téli paradicsomokat. A piac és a vevőkör is változik, ehhez hozzájárul az alapanyagok árának növekedése, a munkabérek, szállítási költségek emelkedése, ráadásul a termelő nem tudhatja előre, hogy mennyiért tudja majd eladni a termékét. Ez ugyan a termelő rizikója, a miénk viszont az, hogy utána lesz-e vevőnk. Jelenleg 700-800 körüli termelőt szolgálunk ki, és igyekszünk jól teljesíteni, hogy mindenki elégedett legyen. Úgy tekintünk a palántákra, mintha a sajátunk lenne, bár, a sajátunk is itt van. Fontosnak tartjuk a nyomon követést is, későbbiekben is biztosítunk szaktanácsadást. Ezt a folyamatot, amikor útnak indulnak a palántáink, ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor egy kisgyerek bölcsődébe kerül, és kíváncsiak vagyunk, hogyan fejlődik.

– Mi jellemzi az új üvegházakat?

– Az új üvegházban a téli és a nyári palántát is képesek vagyunk nevelni, köszönhetően a kabrió, vagyis a kinyitható tetejű üvegháznak. Erre a beruházásra valójában rá is kényszerültünk, hiszen Fülöpjakabon béreltünk másfél hektárnyi területet, amelyre a tulajdonos igényt tartott, de szerencsére általa vevőt is nyertünk.

– Milyen terveket fogalmazott meg a jövőre nézve?

– A 5 éves terveink között technológiai fejlesztés szerepel, új tápkockázógépsor beszerzésén dolgozunk. Az automatizálás a célunk, mert jelenleg a vetést két műszakban végezzük, de tudjuk, hogy a munkatársainknak is jobb, ha nem kell éjszaka dolgozniuk. A menedzsmenttel együtt 37-en dolgozunk a cégnél, szezonálisan plusz 5 fő segíti a munkát. Egy hektár növekedéssel már 7,7 hektár palántanevelő felületünk lesz, melynél az öntözést és a logisztikát is meg kell oldani. A gyártás géppel zajlik, de a ládák lerakása és felszedése még mindig kézi erővel történik, ezért tervezünk beállítani egy automata rendszert, ami hosszútávon kiválthatja ezt a nehéz fizikai munkát. Számunkra a kis- és nagyobb mennyiségben vásárlók is ugyanolyan fontosak, igyekszünk vevőinket színvonalasan és magas minőségben kiszolgálni, ahogy ezt tettük az elmúlt harminc évben is. Büszke vagyok a Grow-s csapatra, akikkel együtt dolgozhatok, és arra, hogy ezt a céget vezethetem.

(x)

Halupa Eszter

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!