Mesterséges intelligencia az üvegházi termesztésben
Számokra alapozott döntés
Katona Magdolna, az Árpád Agrár Zrt. gazdasági igazgatója 2004 óta erősíti a céget. Három gazdasági diplomát szerzett, okleveles közgazda, az ipari karon végzett ipartervező, -szervező, -elemző szakon, majd pénzügyi szakközgazdász egyetemi képzéssel folytatta tanulmányait vállalkozásfinanszírozási szakon. Az egyik kedvenc témájából szerzett tudományos fokozatot, így lett ipargazdász doktor. Okleveles könyvvizsgálói képesítést is szerzett. A számok embere, mozgékony, kreatív, inkább menedzser típus. A Szentesi Paradicsom Kft. ügyvezetője is egyben, a társaság szegvári telephelyén beszélgettünk a mai kor kihívásairól, fejlesztésekről, tervekről.
– Hogyan indult a pályája az Árpád Agrár Zrt.-nél?
– Egy multinacionális cégnél dolgoztam, ahol megtanultam a speciális vállalkozási szemléletmódot. Világéletemben agrár-közgazdász akartam lenni, csak másképp alakult. Arra a szakra nagyobb volt a túljelentkezés, de nem bántam meg, hogy másik karon végeztem, mert rendkívül komoly ismeretanyaggal lettem gazdagabb.
– Már a telephelyre való belépéskor érződik a természet közelsége.
– Közel áll hozzám ez a telephely. Aki ide érkezik, láthatja a fásítási programunk eredményét, 350 gyümölcsfát telepítettünk. Az iroda előtti domboldalra rózsákat és cserjéket ültettünk. Fontosnak tartom, ha valaki hozzánk érkezik, érezze a hi-tech üvegház mellett a természet közelségét is. Úgy érzem, hogy a kollégák is szívesen dolgoznak itt.
– Nem kell kertésznek lennie ahhoz, hogy sikerre vigye a Szentesi Paradicsom Kft-t. Mennyire kell belefolyni a folyamatokba?
– Eleinte nagyon sokat tartózkodtam az üvegházakban, meg akartam ismerni a termesztés technológiát. Ez ad ugyanis az én szakmámban egy olyan lehetőséget, hogy számításokat végezzek arra vonatkozóan, hogyan lehet rentábilisabban tevékenykedni. 2013. július 19-én alapítottuk a Szentesi Paradicsom Kft-t egy olyan kormányzati, gazdasági programnak köszönhetően, amelyben támogatták azokat az újonnan alakuló vállalkozásokat is, akik a zéróról indulnak. Ekkor lépett életbe a növekedési hitelprogram. Megéreztem a kihívást, hiszen egyik specialitásom a sok gazdasági diplomán belül a termelő cégek rentábilissá tétele, valamint a cégépítés. Megterveztem és elképzeltem, hová szeretnék néhány éven belül eljutni. Jelenleg a cég 12 és fél hektár modern üvegházzal rendelkezik, a tavalyi árbevételünk meghaladta a 3 milliárdot. Minden döntésemet a saját számításaimra alapozom, és kiválasztom a kedvező alternatívát. Mostani elképzelésünk, hogy építünk még egy 2 hektáros üvegházat, ehhez azon a telepünkön, ahol most vagyunk, megvan a termesztő infrastruktúra-kapacitásunk is.
– Hányan dolgoznak a Szentesi Paradicsom Kft. sikerén?
– Az állandó létszámunk 170 fő, amely viszonylag stabil, de van olyan időszak, amikor egyszerűsített foglalkoztatásban szükségünk van további munkaerőre. Közülük 45 fő dolgozik a szegvári telepünkön, ahol most vagyunk. Az itteni munkatársaink főleg szegváriak és mindszentiek. A telepvezetőimnek gyakran elmondom az elvem, miszerint, ha valaki menni akar, segítsék rá a kabátot, és köszönjenek el tőle. Viszont, nincs visszaút. Jogkövető magatartás szerint működünk, minden dolgozónk be van jelentve, nincsenek trükközések. Pár évvel ezelőtt a bérezésben is átalakítást végeztünk, amely a munkaszervezést is megoldotta.
– Egyik interjújában megütötte a fülem egyik kijelentése, miszerint nem szereti az egyirányú utcákat. Mindig készen kell állni a változásra?
– Igen, szeretem az alternatívákat. Amikor építettük a szegvári üvegházunkat, paprikával terveztük beültetni. Ezt a lehetőséget többször végigszámoltam, de nem jött ki a rentabilitása. A technológiája speciális, így azt választottam, hogy ha a paradicsom nem jönne be, vagy túl sok van már, lehessen az üvegházban uborkát, kaliforniai paprikát, vagy bármi mást ültetni. Az alternatív megoldás számomra azt jelenti, ha mégis más növényt kellene termesztenünk, akkor a technológia átalakítása könnyedén lehetővé teszi a változtatást.
– Fiataloknak is szívesen ad lehetőséget, akár vezető pozícióban is.
– Soha nem csalódtam még azokban a fiatal kollégákban, akiknek lehetőséget adtam. Az egyik technológus kollégám is, aki ezen a telepen dolgozik, fiatalon helyt áll, lelkiismeretes, szorgalmas. Mellé teszünk pénzt, paripát, fegyvert. Akiben megbízunk, azt érvényre is juttatjuk. Másik telepünkön is lehetőséget adtam egy fiatalnak házvezetésre, aki eddig nem próbálta ezt a szerepkört, de megugrotta, segítették a kertészmérnök kollégák. Azt már a kezdeteknél lehet látni az egyén viselkedésén, hozzáállásán, kiből lesz jó vezető. Aki sok időt tölt bent a telepen, figyeli a helyzetet, az beválik. A fiatalok alakíthatók, nincsenek berögzött szokásaik.
– Az utóbbi években nagyon megváltozott az időjárásunk, ami hatással van a mezőgazdaság minden ágazatára.
– Ma már teljesen másképp kell gondolkodnunk, mint akár négy évvel ezelőtt. Kiszámíthatatlanul bizonytalan közgazdasági környezet övezi a vállalkozásokat. Hatalmas pénzeket fizettünk ki szolgáltatóknak, például azért, hogy a tetőre feltegyenek egy lesötétítő eszközt. Szeretem a modern technikai eszközöket magam körül, tavaly vásároltunk egy drónt, két kollégámat kiképeztettük, és drónpilóták lettek, ma már magunknak dolgozunk. Idén még egy erőgépet vásároltunk, mert egyre több feladatuk van a telepünkön. Ha a tavalyi évre visszatérünk, egy meglehetősen átlagos üzleti évet zártunk, kemény időjárási viszonyokkal szembesültünk. A rendkívüli hőség nem maradt következmények nélkül, nem csak a szántóföldeken, de az üvegházi növényeknél sem. Augusztus elsejétől 51 olyan nap volt egybefüggően, amikor 40 fok fölött volt a nap közbeni átlaghőmérséklet. Ez egy tanulási folyamat volt számunkra is.
– Hogyan reagálnak a kimagasló hőségstressz okozta kihívásokra?
– Néhány telepünkön kísérleti jelleggel bevezettük a mesterséges intelligenciát a növényállomány optimális nevelkedése érdekében. Ha növényeink élettani helyzetét jól kezeli az alkalmazás, akkor az a hozamainkra is hatással lesz. A lehetőségeken belül a hozamaink növekedésére kell koncentrálnunk. Ez egy olyan segéd a mérnök kezében, amit csak ellenőrizni kell. A szakemberek – akik a demo programot a működési grafikonokkal együtt bemutatták – azt mondták, hogy a növény belső légköri aszály érzékelésekor már az éves hozam 10 százalékát is elveszíthetjük, ha nem időben reagálunk. Erre nyújt megoldást az új AI technológia. Azt gondolom, hogy a növényházi termesztés technológiában is az AI a jövő. Nekünk, termelőknek az árakra nincs ráhatásunk, ezért a hozamainkat kell a lehetőségek határain belül optimalizálni. A magasabb hozam alacsonyabb fajlagos költségeket eredményez, amelynek a hatása hosszabb távú piaci fennmaradás az „árak versenyében”. (x)
Halupa Eszter