Május 31-én mutatják be városunkban a nagy sikerű Tesla, A végtelen energia című musicalt. Ennek apropóján február 27-én közös sajtótájékoztatót tartott a Szentesi Sport- és Üdülőközpont, illetve a TBG Production Kft.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester szavaival élve, Nikola Tesla a 19-20. század zsenije volt, akinek tudása Arisztotelészhez és Leonardo da Vincihez mérhető. Munkássága ma is az emberiség javát szolgálja, elég csak a váltakozóáramú motorok működésére vagy a hírközlési eszközökre, például az okostelefonra gondolni.

Talán kevesen tudják, de Tesla több szálon is kötődik hazánkhoz. Legjobb barátja, Szigeti Antal magyar volt, Tesla a Városliget homokjába rajzolta le a váltóáram működési elvét. Pályakezdőként Puskás Tivadar telefonközpontjában helyezkedett el, hosszú hónapokig Pomázon élt magyar származású nagybátyja, aki Tesla prágai tanulmányait finanszírozta. Ezek is indokolták, hogy a nehéz természetű, Asperger-szindrómás, aszexuális, mániásnak tekinthető tudósról magyar alkotók készítsenek musicalt, tudtuk meg Vona Tibor producertől, aki a darab keletkezésének kulisszatitkairól exkluzív interjút adott lapunknak.

„Fiatalkoromban rajongtam Tesla munkásságáért, megpróbáltam mindent elolvasni róla. Már 2000-ben eldöntöttem, hogy készíteni fogok róla egy darabot. Végül 2019-ben kezdtem írni a művet, az alkotás másfél évig elhúzódott. Teslának egyrészt van egy komoly, fizikusok által jegyzett irodalma, másrészt maradtak fenn róla feljegyzések, de ezek közül sokat titkosítottak.”

A hiteles források mellett nyolcvan négyzetméternyi LED-fal teszi feledhetetlenné a kétszer ötvenöt perces előadást, amelyben Budapest, Prága, Párizs, Chicago és a Niagara vízesés is megelevenedik. A lenyűgöző látványvilág mellett elsőosztályú előadóművészek, kiváló szakemberek és egy huszonkét fős tánckar gondoskodik a színvonalas színházi élményről. Mára túl vagyunk a nyolcvanadik Tesla-előadáson, szerb, horvát és római bemutatókról folytatunk tárgyalásokat.”

Szabó Máté színművész kiemelte, hogy a darab úgynevezett dokumusicalként Tesla egész életét végigköveti a születésétől egészen a haláláig.

„Amikor a szerepemre készültem, nem sok mindent találtam a címszereplő barátjáról, Szigeti Antalról. Valódi kapaszkodót a jól megírt forgatókönyv és a librettó (szövegkönyv – a szerk.) jelentett. A próbafolyamat során baráti kapcsolatot alakítottam ki a Teslát játszó Pesák Ádámmal és Mikola Gergővel, ez megkönnyítette a közös munkát” – nyilatkozta a színművész, aki azt is elárulta lapunknak, hogy mindig igyekszik a saját személyiségét is belelopni az alkotásokba. Szerepe szerint néhány tréfás megjegyzéssel igyekszik könnyebbé tenni a darab fajsúlyos mondandóját. „Nemcsak szereplője, hanem mesélője, narrátora is vagyok az előadásnak, időnként ki-ki kacsintok a nézők felé.”

A feltételek tehát adottak a gondtalan szórakozáshoz, egyedül az időjárás jelenthet bizonytalanságot a szabadtéri program kapcsán, a szervezők azonban minden esetre felkészültek. A Pusztai László Sporttelepen, a sportszálló mellett sikerült egy jól megközelíthető, szélvédett helyszínt kiválasztani, amely megfelelő ezer néző fogadására. A színpad eső ellen védett. A nézők eldobható esőponcsót kapnak, ha az időjárás ezt indokolja. Emellett egy biztosító vállalta a produkció biztosítását.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester néhány éve már látta a darabot. Lapunknak elárulta, mi fogta meg a musicalben. „Ahogy az előadás véget ért, azt éreztem, szeretnék még többet olvasni Tesláról, hogy jobban megértsem a zsenialitását. Érdekes volt látni, hogy milyen kihívásokkal kellett szembenéznie egy európai, szegényebb országból induló embernek a tengerentúlon. A lebilincselő történetet mind prózában, mind dalban és táncban olyan fergeteges kavalkádként hangolták össze az alkotók, hogy leesett az állam. A fiatalabb korosztálynak is szívből ajánlom a darabot, amelyet egyfajta tudományos kitekintésnek is tekinthetünk.”

A jegyek a jegy.hu oldalon elérhetőek, a szentesiek lakcímkártya bemutatásával kedvezményes jegyet válthatnak a Művelődési Központ pénztárában.

Első kategóriás jegyár: 11.800 ft, szentesieknek: 9.440 ft

Második kategóriás jegyár: 10.800 ft, szentesieknek 8.640 ft

Harmadik kategóriás jegyár: 9.800 ft, szentesieknek: 7.840 forint

Júniusban minden jegy egyszeri 50%-os kedvezményt biztosít az üdülőközpontban, ahol a vidéki vendégek 10% kedvezményt kapnak, ha náluk szállnak meg, az Open Hotel szintén 10% kedvezményt nyújt a vendégeinek.

Gyergyai-Szabó Mariann

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!