A Magyar Szervátültetettek Szövetsége által rendezett kvalifikációs úszóversenyen vett részt az elmúlt hétvégén Pengő László. A szívtranszplantáción áteső világbajnok úszó a július 21-e és 28-a között Lisszabonban megrendezésre kerülő Európa-játékokra készül, a mostani viadal is azt a célt szolgálta, hogy teljesítse a kiutazáshoz szükséges időeredményeket.

– Ez volt az utolsó előtti kvalifikációs verseny a nyári játékok előtt – mondta lapunknak Pengő László. – Összesen három ilyen versenyt rendeznek, ezeken hatszor úsztam, és mind a hatszor sikerült megúsznom az „A”-szintet. Ezen kívül tizenhét „A”-szintes úszásom van, mivel a szenior úszók között is versenyzem, és azok az eredmények is beleszámítanak a kvalifikációs összesítésbe. Ez azért fontos, mert minél több számban, minél többször megússza valaki ezt a szintet, annál nagyobb esélye lesz arra, hogy részt vehessen az Európa-játékokon. A legutóbbi versenyen 50 és 100 méter háton és 50 méter gyorson úsztam, ez összesített aranyérmet jelentett számomra. Bár az „A”-szinteket már többször megúsztam, de még közel sem vagyok csúcsformában, azt majd júliusra kell elérnem. Addig edzem és versenyeken veszek részt a transzplantáltak és a szeniorok viadalain.

Április 14-én rendezik az utolsó kvalifikációs versenyt, de az nem kérdés, hogy az eddig összesen 23 „A”-szintű úszásával a szentesi sportolónak komoly esélye van a lisszaboni részvételre. – Tavaly a világbajnokságon is ezekben a versenyszámokban álltam rajthoz, és az Európa-játékokon is így tervezem. Bízom benne, hogy semmi sem jön közbe, és ott lehetek Portugáliában a magyar csapat tagjaként – nyilatkozta a kiváló sportember.

A verseny megható érdekessége volt a legidősebb szervátültetett sportoló, Pengő László és a legfiatalabb, transzplantáción átesett gyerekek közös fényképezkedése. – Ők most kezdtek el rendszeresen úszni, és az egyik szívtranszplantált gyermek kivétellel mindannyian májátültetésen estek át, közülük a legfiatalabb kislány hat esztendős. El lehet képzelni, hogy ezek a gyerekek a fiatal koruk ellenére min mentek már keresztül, most pedig itt úsztak velünk együtt, ami számomra is hatalmas élmény volt.

Hering Viktor

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!