Vasárnaptól egy héten keresztül Szentes városa ad otthont az U15-ös női vízilabda Európa-bajnokságnak. Az esemény sajtótájékoztatóját június 27-én délelőtt tartották a Dr. Rébeli-Szabó József Városi Sportuszodában. A megnyitón részt vett Vári Attila, olimpiai bajnok vízilabdázó, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes, Szabó Zoltán Ferenc, Szentes város polgármestere, Magyar József, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségi tagja, a Szentesi Vízilabda Klub és a Szentesi Sport- és Üdülőközpont vezetősége, valamint az U15-ös női vízilabda válogatott szövetségi kapitánya, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Biros Péter és játékosa, Kiss Patrícia.

– Szentes városa ismét egy nagyszerű eseménynek ad helyszínt, mely a vízilabda utánpótlás egyik hazai fellegvárában komoly rangot képvisel, főleg most, a pandémia enyhülésével – kezdte megnyitóját Farkas Sándor. – Bár az európai szövetség kizárólag a buborék-rendszerben adott engedélyt a torna megrendezésére, mégis van bennünk egy felszabadultságérzet, hiszen – reméljük, most utoljára – kiszabadultunk egy nehéz időszak másfél éves fogságából. Szeretnék köszönetet mondani a Magyar Vízilabda Szövetségnek azért, hogy Szentest választotta az Eb helyszínül. Biztos vagyok benne, hogy sikeres esemény lesz, amelyhez jó egészséget kívánok minden résztvevőnek – fogalmazott térségünk országgyűlési képviselője.

Városunk polgármestere, Szabó Zoltán Ferenc elmondta, nagyon büszke a város erre a rendezésre. – Bár 1996 óta a Nemzet Sportvárosa Szentes, évtizedekkel korábban 1934-ben megalakult a Szentesi Vízilabda Klub, azóta mind a férfi, mind a női szakágban nagyon szép eredményeknek örülhetünk. Nagyszerű érzés, hogy egy ilyen kis település megrendezheti ezt az Eb-t, amiért szeretnék köszönet mondani a vízilabda szövetségnek és miniszterhelyettes úrnak a közbenjárásért. Szurkolunk a magyar csapat sikeréért ezen a kontinens viadalon és természetesen a nyár folyamán még oly’ sokszor – osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel Szabó Zoltán Ferenc polgármester.

A kétszeres olimpiai bajnok és világbajnok magyar vízilabdazó, Vári Attila, a MVLSZ elnöke elárulta, sok nagyszerű érzést vált ki belőle a szentesi uszoda és a térség. – Utánpótláskorú és felnőtt játékosként is rengeteg nehéz mérkőzést játszottam ebben a komplexumban, de szentesi és fábiánsebestyéni kötődésem is van. – mondta az elnök. Lapunk kérdésére elárulta, nagyon szereti az itteni embereket, így örült, hogy a Dr. Rébeli-Szabó József Városi Sportuszoda adhat otthont ennek az Európa-bajnokságnak. – Szentes a magyar vízilabda egyik alappillére, fontos szerepet játszik az utánpótlásban, hiszen napról napra többszáz gyermeknek biztosítanak sportolási lehetőséget kiváló szakemberekkel – zárta gondolatait Vári Attila.

Magyar József, az MVLSZ elnökségi tagja elárulta, reménykedett, hogy a Szentesi fedett uszoda egyszer egy kontinenstornának szolgál helyszínül. – Ez egy elismerés az uszodának és Szentes városának, örülök, hogy ennek valamilyen formában részese lehetek – mondta.

Biros Péter, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, az U15-ös válogatott szövetségi kapitánya úgy fogalmazott, ez egy utazás lesz az ismeretlenbe. – Úgy gondolom, minden adott ahhoz, hogy sikeresek legyünk, a csapat felkészült, remélem sikerül a legtöbbet kihoznunk magunkból, és egy nagyon sikeres eseményt zárhatunk. Nem szeretném a csapat egyik tagját sem nyomáskényszer alá helyezni azzal, hogy egy helyezést tűzök ki célul, azt kértem a lányoktól, hogy élvezzék ezt a tornát, mert egy sportoló életében nem sokszor adatik meg az a lehetőség, hogy hazai rendezésű világeseményen bizonyítson. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne tennénk meg mindent a legjobb teljesítményért – fogalmazott a kapitány.

Kiss Patrícia, az U15-ös női vízilabda válogatott játékosa elárulta, sikeres felkészülés van a csapat mögött és 100 százalékos állapotban várják az első meccsnapot. Hozzátette, a szállás és az uszoda is maximálisan azt a célt szolgálják, hogy kiváló mérkőzéseket játszhassanak ezen a kontinensviadalon.

A már említett buborékrendszer miatt a nézők a Szentesi Sport- és Üdülőközpont területén felállított óriáskivetítőn követhetik a mérkőzéseket. A magyar válogatott vasárnap este 18 órától kezdi meg szereplését Görögország ellen. A magyar válogatottban a Szentesi Vízilabda Klub két tehetsége is lehetőséget kap majd,  Varga Nóráért és Horváth Zsófiáért szoríthatnak a hazaiak.

 

szerző: Sebők Tamás
fotók: Vidovics Ferenc

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!