Bár a koronavírus-járvány komoly hatást gyakorolt a gazdaság egyes ágazataira, a felgyői Grow Group Palántanevelő Kft. fejlődése a körülményekhez alkalmazkodva folytatódott. A cég területi- és belső technológiai fejlődése is folyamatos volt, ugyanakkor a termelési adatok sem maradtak el a korábbi évekétől. Dobos Dániel, a Grow Group Palántanevelő Kft. ügyvezetője értékelte lapunknak a mögöttük álló esztendőt.

A magyar-holland tulajdonú Grow Group Palántanevelő Kft.-nél általános, hogy a téli kőzetgyapotos palántanevelési ciklussal kezdődik az év, nem volt ez másképp 2020-ban sem. – Ez az időszak valamikor az előző év novemberében kezdődik el, és egészen februárig tart. Igazából ez a tipikus ültetési periódus az üvegházakban, ilyenkor a megvilágított kőzetgyapotban nevelt paradicsom- és paprikapalánták iránt nő meg a kereslet. Szerencsére tudtunk fejlődni, ami elsősorban a vevői oldalon mutatkozó előrelépésnek is köszönhető. Több tíz hektár termesztő üvegház épült az utóbbi időszakban, ami még a 2016-os pályázati ciklus hozadéka. A Grow Group területe pályázat útján 13400 m2-rel növekedett, a meglévő üvegházaink pedig belső technológiai fejlődésen estek át, ár-apály rendszerrel és pótmegvilágítással szereltük fel őket. A beruházás részét képezte továbbá egy 640 m2-es kiszolgáló csarnok megépítése is, ami tavasszal készült el, ennek köszönhetően teljes kapacitással folytatódott a munkánk – kezdte Dobos Dániel.

Az ügyvezető elárulta, ahogy a korábbi esztendőkben, úgy 2020-ban is közel 100-110 millió palántát nevelt a felgyői cég, ám a koronavírus megjelenése kritikus időszakot jelentett az ágazatban. – Ahogy az élet szinte minden területén, a kertészetben is egy kilátástalan, kockázatokkal teli időszakot szült a járványhelyzet. A szabadföldi ültetések idején érkezett meg hozzánk a COVID, és bár egy jó kertész a váratlanra is felkészül, a vevőink kétségbeesett helyzetbe kerültek. Hatalmas volt a kockázat, hiszen az éttermek bezártak, a kereslet visszaesett, de szerencsére olyanról nem tudunk a vevői körünkben, hogy valakit tönkretett volna a járvány, inkább csak óvatosságra intette a szakmát – magyarázta.

A kormányzati intézkedések, határzárások a külföldi értékesítésre is hatást gyakoroltak, de a nyári enyhítések megnyitották az export piac kapuit, amit a felgyői cég is kihasznált. – A cseh és szlovák megrendeléseket általában a tavaszi hónapokban bonyolítjuk le, amit a tavalyi évben egy kicsit át kellett ütemezni, de végül sikeresen lezajlottak ezek a megrendelések is – tette hozzá.A nehézségek ellenére a cég gazdasági szempontból kiegyensúlyozott esztendőt zárt, ahogy Dobos Dániel mondja, a saláta és káposztafélék esetében jelentkezett néminemű visszaesés, ám a téli kőzetgyapotos paradicsom- és paprikafélék gazdasági növekedést mutattak. – A területi növekedésünknek köszönhetően a hozam is nőtt. A téli üvegházas neveltetés egy zárt termesztőberendezés, mely során a növény nincs kitéve a külső tényezőknek, ahogy mondjuk a szabadföldi neveltetés esetében, ennek hatására pedig könnyebb előre megtervezni az egyes periódusokat, ami egyfajta biztonságot jelent – árulta el lapunknak az ügyvezető.

A produktivitás növekedése érdekében 2020-ban is elengedhetetlen volt a belső technológiai fejlődés, a Grow Group Kft. hazai viszonylatban modern kőzetgyapotkocka-szétrakó gépeket állított üvegházaiba. – A cég növekedése megkövetelte az új palántanevelő technológiát. Ez már egy igazán modern, a mai kornak és elvárásoknak, valamint a cég palántanevelési technológiánknak megfelelő berendezés, ami a precízebb és hatékonyabb munkavégzést teszi lehetővé számunkra. Öt ember munkáját váltotta ki, viszont ez nem vont maga után létszámcsökkentést – hangsúlyozta.
Az ügyvezető az idei évre térve elárulta, hogy a nyár elejéig pontosan megtervezett termelési folyamat szerint dolgoznak, ám hozzátette, a szabadföldön termesztett zöldségek időszaka mindig hektikus, így most, az év elején még nehéz megjósolni, hogy termelési szempontból milyen nyár vár a cégre. Dobos Dániel zárásként rámutatott, a Grow Group Kft. az idei évben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, és azzal zárta az interjút, hogy amint a korlátozások ezt lehetővé teszik, egy nagyobb szabású rendezvény keretében ünnepelnék meg a jeles alkalmat.

1 millió forintos adomány a szentesi kórháznak

A Grow Group Palántanevelő Kft. kiemelten fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást, a cég a járványidőszakban a Csongrád-Csanád Megyei Dr. Bugyi István Kórház számára ajánlott fel 1 millió forintot. – Évek óta fontosnak tartjuk, hogy valamilyen formában segítsük a környezetünkben élőket. E szerepvállalásunkat még édesapám, Dobos Ferenc indította el, melynek célja az volt, hogy minden évben segítsünk egy szentesi, csongrádi, vagy felgyői intézményt. Mára ez szinte természetessé vált a Grow Groupnál. Korábban iskolákat, óvodákat és eseményeket, rendezvényeket támogattunk, ám a tavalyi évben szinte adta magát, hogy a járványidőszak hőseivé vált egészségügyi dolgozókat és a szentesi kórházat segítsük meg – nyilatkozta Dobos Dániel.

(x)
fotók: Grow Group Palánta Kft.

Sebők Tamás

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!