Fiatal, kedves, bájos, árad belőle a nőiesség. Mozgásórákat tart és egészségfejlesztéssel foglalkozik. A bennem élő Nő címmel 2020 júniusában elindította online programját. Mint mondja, a benne élő nőnek ezer arca van, és most már egyre jobban szereti minden színárnyalatát. Megpróbál irányt mutatni, hogy legyünk nyitottak, és találjuk meg a szívünkhöz vezető utat. Mányai Gabival beszélgettünk.

– A bennem élő Nő címmel online nőiség programot indítottál az interneten 2020 júniusában. Hogyan született meg az ötlet, hogy ezzel foglalkozz?

– Korábban Szentesen és Csongrádon tartottam mozgásórákat, amire felépítettem egy vállalkozást. A vírushelyzetnek köszönhetően pedig jött a lehetőség, és kinyílt előttem a világ. Nem gondoltam volna, hogy egy online programban ennyi függetlenség van. Nekem nagyon fontos, hogy ne egy adott helyhez és egy terem kapacitásához legyek kötve, hanem hogy az ország bármely részéről akár külföldön élő magyarokat is elérhessek. Fél éves a program, de ezt szeretném főtevékenységként folytatni. Az online csapat egy része Németországban, Hollandiában, Franciaországban élő magyarokból áll, ismerősök és ismeretlenek is jelentkeznek. A közösségi oldalakban, az Instagramban és a Facebookban is rengeteg lehetőség rejlik, nagyon sok embert el lehet így érni. Kicsit féltem, amikor belefogtam ebbe az egészség-vállalkozásba, de hiszek benne, hogy ha valamit szeretettel csinál az ember, akkor azok a vendégek, akiknek szükségük van erre az energiára vagy szolgáltatásra, meg fognak találni. Ez idő, kitartás és türelem kérdése.

– Hogyan találtál rá erre az útra?

– Szentesi vagyok, Csongrádra jártam középiskolába, majd Budapesten elvégeztem egy vendéglátós felsőfokú szakképzést. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy az egészséggel szeretnék foglalkozni. Örülök, hogy megtapasztaltam a pesti életet és az iskolát is. Úgy gondolom, hogy nincsenek rossz döntések, ott találtam rá erre az útra. Utána Szegeden diplomáztam egészségfejlesztő szakon, és a három év diplomás képzés mellett megcsináltam a csoportos edző végzettséget is. Ezzel a kettővel már el tudtam indítani a vállalkozásomat 2019 májusában Szentesen, a többi pedig rajtam múlt, hogy mennyire vagyok nyitott a különböző tanításokra és gondolatokra.  Kezdetben még csak a testre fókuszáltam, kizárólag edzéseket tartottam, és utána a vírus által kinyílt az online tér lehetősége. Először online is csak tornavideókkal kezdtem, aztán megéreztem, hogy rengeteg gondolatot átadhatok, előadásokat tarthatok, önismereti feladatokat és gyakorlatokat tudunk együtt csinálni. Fantasztikus dolognak tartom, itt is működik egyfajta csoportenergia. Ha megvan a motiváció, az akaraterő, és kellő időt fektetünk bele, akkor nagyon sok mindent indíthatunk el magunkban.

– Kik látogatják az óráidat, milyen idősek? 29 éves vagy, de ugyanúgy tudsz inspirációt adni egy 40-es, háromgyerekes anyukának, aki esetleg egy kicsit kiégett a munkájában és az életében?

– Hozzám sokkal több középkorú vendég jön, mint fiatal, lehet, hogy bennük még nincs meg az a tudatosság, az idősebb nőkben pedig egyre inkább. És ez csodálatos! De szeretettel fogadok akár nagymama korú hölgyeket is, mert hiszek a világ színességében. A fejlődésnek és az önismeretnek sosincs vége, csak a halállal. Az óráimon is próbálom elmondani, hogy nem feltétlenül az esztétika miatt kell hozzám jönni, hanem a sport szellemiségét, áramló erejét szeretném átadni, amikor eggyé válunk a mozdulatokkal, a csoporttal és a zenével. Szeretem feszegetni a határokat, mikor érzem a testemet. A sportnak köszönhetően a testi fájdalommal egyfajta szellemi és lelki újjászületés is történik. Persze a pozitív következménynek betudható az esztétikai változás is, de számomra nem ezen van a hangsúly. A változás mindig belülről indul el. Nagyon sokszor befolyásoljuk a sejtjeinket azzal, hogyan gondolkodunk magunkról. Hiszek a gondolat és a lélek erejében, és ha valami blokk van, görcsösen ragaszkodunk valamilyen negatív énképhez, akkor nem fog megindulni a testi változás sem.

– Mit tanítasz? Hogyan épülnek föl az online óráid?

– Heti öt napot foglalkozom a hölgyekkel, és mindenki azt vesz ki az órákból, amit szeretne. Próbálom buzdítani őket, hogy szánjanak időt a csoportra, és az anyagokra, amiket elküldök. Három mozgásformát tartok, szakrális táncot, mozgásmeditációt és szalagos női tornát, melyeket kiegészítek különböző tematikájú előadásokkal és önismereti tréningekkel. Élő bejelentkezéseket csinálok, ezek 30 napig visszanézhetők, a többi anyagot pedig videók formájában kapják meg.

– Milyenek a visszajelzések? Elmondják a vendégeid a bennük elindított és átélt érzéseket, változásokat?

– Szerencsére sok visszajelzést kapok, és magamat is próbálom megerősíteni, hogy jó, amit csinálok. Valaki azt mondta, hogy receptre kellene felírni a mozgásmeditációt, valakinek katartikus élményt jelent. Próbálok hangsúlyt helyezni az áramló mozdulatokra, mert nagyon különleges kapocs alakul ki a zene, a mozdulat és a lélek között.

– Te mivel töltekezel, honnan merítesz energiát?

– Nagyon szeretek elvonulni, ilyenkor kikapcsolom az internetet. Valamikor csak sétálok, de a zenének mindig jelen kell lennie, mert hihetetlen szárnyalást ad. Nagyon szeretem a meditatív, törzsi zenéket, ahol fúvósok, dobok szólalnak meg. De futok és meditálok is, és engedem, hogy a lelkem és a testem érzéseire figyeljek. Valamikor csak a saját magam örömére táncolok és edzek. A mozgásban és a zenében töltekezek leginkább, nagyon impulzív személyiség vagyok, sokáig nem nagyon tudott lekötni egy-egy könyv, de egyre többször olvasok.

– Mi a jövő, mik a terveid?

– A legnagyobb álmom, hogy egy 100 fős online csoportom legyen hónapról hónapra, persze ehhez nekem is sokat kell még fejlődnöm. A fő tevékenységem az online lenne, mellette heti három alkalommal csoportos órákat tartanék. Gyakran írok, ezzel is töltekezek. Bekapcsolom a zenét, és csak úgy jönnek a szavak és az érzések, olyan, mintha a szívem össze lenne kapcsolva a kezemmel. Valamikor csak magamnak írok, de sokszor ezt jó megosztani másokkal is, és szeretnék egyszer könyvet is kiadni.

– Test, lélek és szellem egysége, női erő, mozgás, fejlesztő technikák, ez nagyon komplex tevékenység. Amikor elindultál, felmérted, hogy milyen igény van rá, és van-e konkurencia?

– Nem nagyon szoktam foglalkozni a konkurenciával. Hiszek abban, hogy a saját intuícióm tegyem bele a tevékenységembe, amit tudok, ezt tökéletesítsem, váljak eggyé ezzel a folyamattal, és utána úgyis megtalál az, akinek éppen szüksége van az adott mozgásformára, tanításra, a blokkoldásra. Ha folyamatosan a konkurenciához mérem magam, akkor félelem vagy kockázat alapú lesz a tevékenységem. Én nő vagyok, és a lelkiséget látom. Másfél éves a vállalkozásom, két hulláma volt a járványnak, és annyira erős a hitem ebben az egészben, hogy tovább tudtam folytatni. Adott a körülmény, de ez csak 10 százalék, a 90 százalék én vagyok, a hozzáállásom, a reakcióm a helyzetre, így nem tudom a vírust ellenségemnek tekinteni. Eddig fitnesz-központban és épületben gondolkoztam, ami helyhez és a terem kapacitásához kötött, én pedig független és szabad lélek vagyok, és nagyon szeretem, hogy kinyíltak a lehetőségeim.

– Milyen a benned élő nő?

– A bennem élő nőnek ezer arca van, és most már minden színárnyalatát egyre jobban szeretem, megtanulom mindegyiket a leghatékonyabban képviselni a különböző élethelyzetekben, hogy az ne romboló, hanem építő legyen. Eddig én is nagyon sok oldalammal küzdöttem, és problémának tekintettem. Amíg nem éreztem, hogy szelídíteni kell őket és nem harcolni ellenük, addig nagyon sok belső konfliktusom volt.

– Mi a legfontosabb üzenet, amit szeretnél átadni a nőknek?

– Egy út van mindenki számára, ez pedig a szívünkhöz vezető út. Azt szeretném átadni a lányoknak, hogy ne féljenek ezen lépkedni, legyenek nyitottak. Nagyon fontosnak tartom a nők tudásszomját, ami zsigeri szinten bennük van. De szükségünk van a férfi energiákra is. Mindig elmondom, hogy nem amazonokat nevelek, ez nem egy feminista csoport, én is egészségesen szeretnék kapcsolódni a férfihoz. Szabó T. Annát idézve: „Ha madarat szeretsz, égbolt legyél, ne kalitka.” Azok a szárnyaló madarak legyenek a nők, amire születtek, mert hatalmas erő van bennünk.

Palicska Irén

 

 

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!