Vannak olyan élethelyzetek, amikor nem tudunk, vagy nem ajánlott gyógyszertárba menni. Van, hogy nem tudjuk feltenni a kérdéseinket a nagy tömeg miatt, és nem teljesen egyértelmű az orvos utasítása. Ilyenkor segít egy új szolgáltatás, a Gyógyszerész a háznál, ahol szakképzett gyógyszerész vagy szakasszisztens 24-48 órán belül házhoz szállítja a vényköteles gyógyszereket, és felvilágosítást ad a szedésükről, a hatóanyagokról és a lehetséges mellékhatásokról. Szentesen és térségében Bogyóné Faragó Csilla gyógyszertári szakasszisztens látja el a feladatot, vele beszélgettünk az új lehetőségről.

A Gyógyszerész a háznál szolgáltatás márciusban indult el, Szeged volt az első város, amely bekapcsolódott. Szentesen és a környező településeken most vezeti be, és viszi házhoz egyelőre az információt Bogyóné Faragó Csilla gyógyszertári szakasszisztens. A lehetőség lényege, hogy a gyógyszerészi gondozás a háznál történik a gyógyszerek házhoz szállításával egy időben. – Szakembereket kerestek, akik fantáziát és szakmai kihívást látnak ebben. A beteg személyes gondozásával egy kicsit visszatérünk a gyökerekhez. Elmondom neki, hogy miért, mikor és hogyan szedje a gyógyszereit, megbeszéljük a javasolt életmódot, hogy mivel tudja kiegészíteni a saját terápiáját. Ha mélyebben megismeri a helyzetét, tisztában van a gyógymóddal, talán együttműködőbb lesz, megkönnyítve ezzel az orvos munkáját is. Augusztusban elindul egy magazinunk, amelyben mindig az aktuális kérdésekkel foglalkozunk, ez plusz információ a vásárlóknak, a betegeknek – magyarázza a szakasszisztens.

A szolgáltatás – amely egyesületi formában működik – létrehozását hosszú előkészítő munka előzte meg, a Pénzügyminisztérium háttérszervezetével kellett a tárgyalásokat lefolytatni azért, hogy a projekt pénzügyileg megalapozott és minden jogszabálynak megfelelő legyen. Ennek alapján csak a vényköteles termékeket viszik házhoz. Szegeden hamarabb elindult a Gyógyszerész a háznál, amit a pandémia is elősegített. Főként az idősebb korosztály, a mozgásukban korlátozottak vagy a krónikus betegek vették igénybe. Van, aki már harmadik-negyedik hónapja él a lehetőséggel. – Egyelőre még az információt viszem házhoz Szentesen és a térségben, felkeresem a háziorvosokat és a szociális intézményeket, hogy minél több emberhez eljusson a hír. Nagymágocson nagyon örültek, a szentesi gondozási központ is pozitívan fogadott. Én leszek a szolgáltatás helyi arca, a betegek minden esetben velem fognak találkozni. Először meg kell ismernem őket, személyesen fogok mindenkit felkeresni, így hamarabb kialakul a bizalom. Azok a páciensek, akik hozzám kerülnek, az én ellátottjaim lesznek – hangsúlyozta.

A háziorvosnál és egy központi telefonszámon (06-20/376-1465) is igényelhető a szolgáltatás. Mivel fontos az adategyeztetés, ezért a betegnek ki kell töltenie egy adatlapot, ahol rögzítik a nevét, címét, TAJ-számát. A háziorvos felírja a páciens gyógyszereit, ez felkerül a felhő alapú rendszerbe, onnan bárhol, bármikor le tudják hívni. A szakasszisztens kap egy összekészített csomagot, amivel kimegy a beteghez, és a gyógyszerek adagolását tételesen átbeszélik. Lehet fizetni készpénzzel és bankkártyával is. – A szolgáltatás havonta egyszeri alkalommal ingyenesen vehető igénybe, ezen felül minimális összegért – 500 forintért – ugyanúgy házhoz tudjuk vinni a gyógyszereket 24-48 órán belül. Ha valaki elégedett, és rendszeresen rendel, egy héttel korábban felhívják a munkatársak az irodából, hogy aktuális lesz a gyógyszerek kiváltása, él-e a lehetőséggel. Így tervezhetőbb a gyógyszerellátás, és a mi munkánk is – mondja Bogyóné Faragó Csilla.

A házhoz szállítás és felvilágosítás mellett vércukorszintet és vérnyomást is mérnek, amennyiben kiugró eredményt tapasztalnak, azt rögtön tudják jelezni a páciens és a háziorvos felé is. És ami talán még fontosabb, a személyes találkozás. – Lehet, hogy aznap én leszek az első, akivel Piroska néni vagy Laci bácsi néhány szót vált. Erre is szükség van. Ha sokan igénylik a szolgáltatást, akkor természetesen bővül a csapat, tehát mindenkire marad elegendő idő. Előre meghatározták, hogy egy szakasszisztens hány pácienst láthat el. Megbízható, új autóink vannak, tehát a külső területekre, tanyákra is könnyedén el tudunk jutni. Hozzám tartozik Szentes, Nagymágocs, Derekegyház, Árpádhalom, Nagytőke és Szegvár. Itt helyben és a térségben különböző rendezvényekre is meghívást kaptunk. Legközelebb szeptember 11-én a fogyatékkal élők világnapján, majd októberben, az idősek hónapja eseményén, a mozgássérültek szentesi szervezeténél mutatkozunk be – fogalmaz a munkatárs.

Bogyóné Faragó Csilla 2009. óta gyógyszertári szakasszisztens. Azt mondja, ő a patikában is igyekezett emberségesen, empatikusan viselkedni a betegekkel. – Mindannyian álltunk már a túloldalon, és tudjuk, milyen kiszolgáltatott helyzetben lenni. Milyen jólesett, amikor normálisan, kedvesen szóltak hozzánk. Úgy tartom, hogy amit adunk, azt kapjuk vissza. Először bizonyítanunk kell, hogy a szolgáltatás gördülékenyen működik. Hiszek benne, hogy ez a jövő – zárja beszélgetésünket.

Palicska Irén

 

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!