Ötödik alkalommal adott otthont a Szentesi Tiszai Partfürdő a Tisza-parti Halászléfőző Fesztiválnak augusztus 15-én. A rendezvény évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a gasztronómia mellett könnyűzenével és sportolási lehetőségekkel várták az érdeklődőket a szervezők, nevezetesen Szentes Város Önkormányzata, és az Életjel KSE.

A kezdetben családias hangulatú gasztronómiai esemény mára igazi közösségi fesztivállá nőtte ki magát. Szombaton nem sokkal 14 óra után felsorakoztak a bográcsok a Tiszavirág Büfé környezetében és megkezdődött a közös főzés, a Csongrád-Csanád megyére érvényes tűzgyújtási tilalom miatt kizárólag gázpalackkal.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester lapunknak elárulta, az ötödik alkalom valahol egy sarokpont is a rendezvény életében, hiszen árulkodó lehet annak tekintetében, hogy egy kedvelt, életképes eseményről beszélünk, vagy egy félresikerült próbálkozásról. – Úgy gondolom, a Tisza-parti Halászléfőző Fesztivál megőrizte a családias hangulatot, ám egyben ki is forrta magát. Lényeges továbbá kiemelnünk, hogy egy olyan időszak után vagyunk, ami nem igazán a közösség építéséről szólt, de szerettük volna azt elérni, hogy ez a hagyományos esemény ne vesszen el, maradjon meg 2020-ban is – nyilatkozta a városvezető.

A polgármester hozzátette, öröm számára, hogy az idei esztendőben a szentesiek mellett több vidéki településről is érkeztek „versenyzők”. – Egész érdekes megoldásokkal találkoztam, Répa Gábor például finn hallevet főzött. Örömmel tölt el, hogy ilyen népszerűségnek örvend az esemény és bár az idei évben tevékenyen nem tudtam részt vállalni a szervezésben, nagy köszönetet szeretnék mondani az Életjel KSE munkájáért – zárta gondolatait Szabó Zoltán Ferenc.

A különleges skandináv verzió már ránézésre is nagyban különbözött a hazánkban megszokott halászlétől, de megtudtuk, a tejszínes-kapros alaplé mellett ez az étel többféle zöldségből: burgonyából, sárgarépából, valamint kétféle halból: lazacból és fehér tőkehalból készült.

Rakk László, az Életjel KSE elnöke kiemelte, szerették volna tartani a már jól megszokott ütemtervet, ám kiegészítő rendezvények tekintetében mégis megújult az idei rendezvény. – A sportprogramok tekintetében a már hagyományos kosárlabda, valamint asztalitenisz az ez alkalommal egy az ártérben kialakított túraversennyel is kibővült. A Spartacus SE szervezésében közel 40 jelentkező vett részt a 3 és 8 kilométeres felfedezésen. Arató Mátyás, az Életjel KSE alelnöke közreműködésével a zenei paletta is módosult, ebben az évben leginkább a rockzenei produkciókat láthatunk a színpadon, a Csiga Duó gyermekműsorát követően a hazai vonalat erősítő Másnapos Műhely ad koncertet, az estét pedig a  szegedi Gypo Cirkus, és a mindszenti Frank Smut Collective előadása zárja – tájékoztatta lapunkat Rakk László.

A rendezvény nem csak a helyiek érdeklődését keltette fel, több más városból érkeztek látogatók. Luspai Lívia középiskolás éveit töltötte Szentesen és a halászlé egyik magyar fellegvárából, Bajáról érkezett. – Bajaiként érdekes volt látni a halfőzési technikát, de kellemes meglepetésként ért az ízvilág. Nagyon barátságos emberekkel sikerült találkozom, remek zenei aláfestés kíséretében. Kiváló szentesi sör, finom pljeskavica, és igazi balkáni hangulat kíséretében tölthetem az estét. Tetszik, hogy egy eldugott helyen rendezik meg a fesztivált, távol a város zajától. Összességében csupa pozitív élmény ért, és biztos, hogy sokáig emlékezetes lesz számomra ez a kis mulatság – mesélte lapunknak a fiatal lány.

A rendezvény szervezői kisebb ajándékcsomagokkal köszöntöté azokat a csapatokat, akik évek óta hűségesen a bogrács mellett töltik szabadidejüket.

 

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!