Középiskolások számára hirdetett ösztöndíj-pályázatot a Szentes-Csongrád Rotary Club Higgy magadban és kinyílik a világ címmel. A legelszántabb diákok jelentkezését várták, akik legalább egy tárgyból kiemelkedőek, valamely tudományágban, művészeti területen vagy a sportban átlagon felüli teljesítményt tudnak felmutatni. Az ünnepélyes eredményhirdetést június 16-án rendezték a Páterház Étteremben, ahol mind a nyolc nyertes oklevelet, valamint összesen másfél millió forintot pénzjutalmat vehetett át.

Tóth Sándorné, a Szentes-Csongrád RC soros elnöke köszöntötte a jelenlévőket, díjazottakat, szülőket, tanárokat. Majd Mészáros Zoltán szavalata el Kosztolányi Dezső A játék című versét, hiszen mint mondta egy nagy játék elején és végén vagyunk. – A több mint 100 éves Rotary mozgalom mindig is támogatta a tehetséges fiatalokat, akik hisznek magukban. Nyolc fiatal nyerte el az ösztöndíj pályázatot, olyan diákokat találtunk, akik motiváltak és céljaik vannak – hangsúlyozta Mészáros Zoltán. A zsűri elnöke, dr. Papp Zoltán elmondta, a díjátadóval két dolgot is ünnepelnek. Az egyik, hogy 115 évvel ezelőtt Paul Harris Chicagóban megalapította a mozgalmat, a másik, hogy 15 évvel ezelőtt alakult a Szentes-Csongrádi klub. Hozzátette, nagyon sokat tanult a pályamunkákból és a fiataloktól, akiket személyesen is szerettek volna meghallgatni, de ezt a járvány most nem tette lehetővé. Tímár Ferenc viszont megszervezte azt a videó-konferenciát, amelynek keretében információkat kaphattak a pályázókról. Mészáros Zoltán hangsúlyozta, önbizalmat, célokat és motivációt kaptak a fiataloktól, és bebizonyosodott, hogy van magyar jövő. Ezután ismertette az ösztöndíjpályázat nyerteseit, akik között a szponzorok jóvoltából közel másfél millió forintot osztottak szét.

Ludányi Levente (SZTE Gyakorló Gimnázium) a természettudományok területén, a fizikában, asztrofizikában és csillagászatban elért eredményeivel pályázott. Levente a csillagász olimpiai keretbe is bekerült. Minden évben rendeznek ugyanis egy nemzetközi versenyt, ami idén Kolumbiában lett volna, de sajnos a vírus miatt elmarad. Ezt többlépcsős válogatás előzi meg, és nyáron folyik a keret közös felkészülése. A fiatalembert kicsi kora óta foglalkoztatta a kérdés, hogy hogyan működnek a dolgok. A matematika, a fizika, azon belül is a részecske fizika érdekli a leginkább. Szeretné a tudását szélesíteni, és nem csak a legkisebb, hanem a legnagyobb dolgokkal foglalkozna, így jött az asztrofizika az életébe. Próbál minél több jó eredményt összegyűjteni, hogy a tanulmányait Oxfordban folytathassa.

Bottyán Hunor Bence (HSZC Zsoldos Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája) diáktársai szerint kevés olyan fiatal van, aki ennyire szereti ápolni a magyar hagyományokat, mint ő. Egy álomépítő, aki kétszer is teljesítette a 100 kilométeres doni gyalogtúrát Nyíregyháza környékén. Az első túrán felsebesedett a lába, de nem kért segítséget. Igazi példakép lehet, emelte ki a méltatásban Mészáros Zoltán. Hunor lapunknak úgy nyilatkozott, hogy az íjászattal pályázott, mert szeretné továbbvinni ezt a hagyományt. – Hiszem, hogy ha az ember szívvel lélekkel csinálja, akkor van eredménye. Ez egy nagyon összetett sport, figyelni kell a mozgásra, a lélegzetvételre. Az íj olyan számomra, mintha az egyik testrészem lenne – fogalmazott. Párja, Hideg Anett már 10 éve űzi az íjászatot. Alázattal, tisztelettel és szeretettel próbálja művelni, és átadni a gyerekeknek és a felnőtteknek Szentesen és környékén is. Hunor 120 ezer forintot kapott az ösztöndíjjal, amiből természetesen egy új íjat és vesszőket vásárol.

Fodor Fiorella Ilona (Horváth Mihály Gimnázium) szolnoki lány, vízilabdázik, de zongorázott és versenytáncolt is. Célja, hogy állatorvos vagy tengerbiológus legyen, és tele van tervekkel. Fiorellától megtudtuk, hogy 5 éves kora óta úszik, és 10 éves kora óta vízilabdázik. Szolnokon lakik, és ott kezdte a sportot, de 14 évesen átköltözött Szentesre, mert ott nincs lány csapat. Egyelőre az ifi korosztályban játszik. – Tavaly lehetőségem volt néhány hónapot az Egyesült Államokban, Cincinattiben tölteni. E-maileket írtam amerikai csaptoknak, hogy szívesen tanulnék és vízilabdáznék kint. A sport mellett érdekel a tengerbiológia és az állatmentés, állatorvos szeretnék lenni, valamint spanyolul és olaszul megtanulni. A 75 ezer forintos ösztöndíjat a jogosítvány megszerzésére vagy sportfelszerelésre fordítanám.

 

Bubor Panni (Horváth Mihály Gimnázium) szenvedélye a nyelv, jobban érzi magát, ha angolul kommunikál, Angliába készül, de elkezdett spanyolul és franciául is tanulni.

Percze Molli Noémi (Csongrád Batsányi János Gimnázium és Kollégium) az állatorvosnak készülő karatéka imád horgászni, testvére is karate világbajnok, jellemezte a nyertest Mészáros Zoltán.

Berkecz Lilla Petra (HSZC Zsoldos Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája) az elnyert összegből több fejet is szeretne vásárolni magának, ugyanis fodrásznak készül. Diáktársai szerint céltudatos, maximalista, imádja ezt a szakmát, a legjobb akar lenni és nemzetközi versenyeken szeretne részt venni.

Farkas Júlia (HSZC Pollák Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája) a népzene és a citera rajongója, kiváló népművelő, és tudását szeretné tovább adni. Júlia lapunknak úgy nyilatkozott, hogy hosszú évek óta szenvedélye a citerázás. Az osztályfőnöke, Hajdú Zoltán biztatta, hogy érdemes lenne neveznie, adja be a pályázatát a Rotaryhoz. Az Eperjesen működő népdalkörben is nagyon támogatták a fiatal lány ambícióit, és énektanára, Mélykutiné Németh Kornélia is motiválta.

A zsűri döntése értelmében a fődíjat Németh Bence vehette át (HSZC Pollák Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája). Bence minden zsűritag részéről a legjobb osztályzatot kapta. Sokoldalú tehetség. Szereti a rajzot, a festészetet, a zenét, korábban zongorázott, most szintetizátoron tanul, de közel áll hozzá a csillagászat is. Iskolájában nívódíjjal tüntették ki, mert minden tantárgyból ötöst kapott. Amilyen versenyen csak elindul, azt megnyeri, mérnök-informatikusnak készül, méltatta a fődíj nyertesét Mészáros Zoltán. A fiatalember kérdésünkre elmondta, hogy csillagászati teleszkópra és számítógép fejlesztésére fordítja az ösztöndíj összegét. – Már gyerekkoromban megfogtak a csillagok, amikor hallgattam a meséket. A csillagászat számomra azt jelenti, hogy mindig valami újat fedezek fel.

A legjobb pedagógus díját Hajdú Zoltán kapta (HSZC Pollák Szakgimnázium és Szakiskola), aki a legelhivatottabb a tehetséggondozásban. – Amikor megláttam a pályázat kiírását, nem is kellett sokat gondolkoznom, hogy ki azok a tehetséges diákjaim, akik művészettel, sporttal foglalkoznak. Még egy tanulómat szerettem volna rábeszélni, hogy küldje be a pályázatát, de ő nem bízott magában, és nem indult. Két tanítványomban, Bencében és Júliában viszont megvan a kitartás és a szorgalom, tehetségesek, hogy mit fognak megvalósítani, az csak rajtuk múlik – fogalmazott a pedagógus.

Az Elhivatott tehetséggondozó iskola címet a HSZC Zsoldos Ferenc Szakgimnázium és Szakiskola kapta, a díjat Pintér Etelka igazgató vette át. A Rotary ösztöndíjprogram három szponzora Tóth Sándorné, Tyukász Mátyás és Dobos Ferenc voltak. A díjátadó est közös fotóval és állófogadással zárult.

Palicska Irén

 

 

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!