A koronavírus-járvány megelőzése érdekében március 16. óta bevezetett szigorítások egyre inkább ellehetetlenítik a vállalkozásokat. Főként a turizmushoz kapcsolódó szállodai szolgáltatásoknál és a vendéglátásban küldik el cégek alkalmazottaikat. A kormány gazdaságvédelmi intézkedései, a járulékok elengedése, nem elegendőek, mivel a legtöbben a dolgozók nettó munkabérét sem tudják kifizetni. Az eddigieknél mindenféleképpen komolyabb segítség, valamilyen mentőöv kell, hogy a munkabér kompenzálására legyenek jogosultak a társaságok. A Mérleg Adótanácsadó- és Könyvelőiroda vezetője, Tímárné Staberecz Teréz nyilatkozott lapunknak.

Az iroda főleg kis- és közepes vállalkozásoknak, elsősorban ipari, termelő és szolgáltató cégeknek könyvel. A kormány kedvező intézkedései miatt bizonyos szakmákban márciustól júliusig, 4 hónapra nem kell megfizetniük a kisadózóknak a 25 ezer vagy az 50 ezer forintot. – Sokaknak még ez is gondot okoz, hiszen bezártak, nincs megrendelésük, bevételük. Ha megszüntetik a vállalkozásukat, akkor a munkaügyi központban jelentkezhetnek ellátásért. Ha valaki nem megszünteti, csak szünetelteti a vállalkozását, akkor jogosult az álláskeresési támogatásra. Ez egy KATÁ-s vállalkozásnál havi nettó 43 ezer forintot jelent, ebben az időszakban a saját járulékát nem kell megfizetni, és 90 napig jogosult az ellátásra. Nem sok segítség, hiszen egyéb költségeket, adott eseten a bérleti díjat és a rezsit is fizetni kell, mindenesetre átmenti megoldást jelenthet a következő időszakra – fogalmazott a könyvvizsgáló.

A könyvelőiroda kapcsolatban áll a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, észrevételeiket továbbítják a megyei szervezetnek, ők pedig a kormánynak. Tímárné Staberecz Teréz szerint a legnagyobb probléma, hogy a kormány által meghozott segítő intézkedések, a járulékok elengedése, nem menti meg a vállalkozásokat, mivel a legtöbben az alkalmazottak nettó munkabérét sem tudják kifizetni. Emiatt főleg két szektorban, a turisztikához kapcsolódó szállodai szolgáltatásoknál és a vendéglátásnál nagyon sok munkavállalót ki kellett jelenteni, megszűnt a munkaviszonyuk. Az iroda tanácsadással is foglalkozik, a szakember mindenkit arra bíztat, kérjen segítséget a könyvelőjétől, akik tapasztalata szerint naprakész tudással rendelkeznek, hogy adjanak tájékoztatást a jogszabályváltozásokról.

– Sajnos nem látjuk ennek az egészségügyi krízisből kiinduló gazdasági válságnak a végét. A vállalkozások egyedül nem tudják megoldani ezt a helyzetet, nincs elég erőforrásuk a kimaradt bevétel kompenzálására. Azt tapasztalom, hogy még a legtőkeerősebb társaságoknak is egy-két hónap tartalékuk van. A kormánynak több elképzelése is van arra, hogy a cégek jogosultak legyenek a munkabérek kompenzálásra, de ezt egyelőre még nem fogadták el. Az eddigieknél mindenféleképpen nagyobb segítség, valamilyen mentőöv kell a vállalkozásoknak – hangsúlyozta Tímárné Staberecz Teréz.

Palicska Irén

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!