A koronavírus-járvány megelőzése érdekében március 18. óta a Nemzeti Népegészségügyi Központtól kapott főbb intézkedési javaslatok alapján működik a szentesi Védőnői Szolgálat. Az első és legfontosabb kérés az volt, hogy 65 év fölötti munkatárs ne dolgozzon, de náluk nincs idős védőnő, így ez rájuk nem vonatkozik. A terhes- és a csecsemő- tanácsadást pedig úgy kellett átalakítaniuk, hogy minél kevesebb legyen a személyes találkozás a babákkal és az anyukákkal. A változásokról Gabnai Jánosné csoportvezető védőnőt kérdeztük.

Terhes-tanácsadás

A terhes-tanácsadásnál az először jelentkező kismamák telefonon tudnak időpontot kérni reggel 8 és délután 4 óra között a következő számokon: 

Telefon: 63/400-363, 63/318-189

Mobil: 30/456-5850, 30/435-2297

Ha esetleg a fenti számokon nem sikerül bejelentkezni, az interneten, az ÁNTSZ oldalán található a Védőnő kereső, ahol utca szerint mindenki elérhetősége megtalálható. Ha az orvos megállapította a terhességet, a kismamának el kell jönnie a gondozási kiskönyvért, és időpont egyeztetés után tudják őket fogadni. Szigorú szabályok szerint kell lefolytatni a tanácsadást, tehát orr- és szájkendőben, gumikesztyűben és fehér köpenyben. A javaslat alapján összesen négyszer kell megjelennie a kismamának a védőnői szolgálatnál, az első bejelentkezés után a 13. hétig még egyszer, a 14. és 28. valamint a 28-40. hét között. – Lehetőség szerint a távkonzultációt részesítjük előnyben, a telefont, Skype-ot vagy a Messengert, de ha bárkinek panasza vagy problémája van, senkit nem küldünk el. Amennyiben elengedhetetlen a találkozás, akkor időpont egyeztetés után folyik a tanácsadás, egyesével, a fertőtlenítés szabályait betartva, védőfelszerelésben fogadjuk a kismamákat – mondja Gabnai Jánosné.

Csecsemő-tanácsadás

A csecsemő-tanácsadás ugyanolyan rendben folyik tovább, mint eddig. Hétfőn és szerdán dr. Bod Zsuzsanna és dr. Temesi Zsuzsanna, kedden és csütörtökön dr. Somogyi Zsolt és dr. Németh Jenő rendel. Itt is időpont alapján jönnek az édesanyák, de szigorúan csak ketten tartózkodhatnak helyiségben, egy baba és anyukája a rendelőben, a másik pedig a váróban. – A tanácsadásra csak azokat hívjuk be, akik kötelező védőoltást kapnak. A kolléganők szerkesztett táblázat alapján feljegyzik az időpontokat, és az anyukák ez alapján jönnek. Egy kérésünk van, lehetőleg pontosan érkezzen mindenki, mert akkor nem kell sokat várni. Amikor belépnek a helyiségbe, fertőtlenítjük a kezüket, egyesével megmérjük a babákat, és utána mehetnek az orvosi ellenőrzésre – sorolja a protokollt a körzeti védőnő.

Gabnai Jánosné úgy látja, hogy a kismamák és az anyukák nem félnek, tudomásul veszik és betartják a bevezetett intézkedéseket, türelemmel viselik a korlátozásokat. Véleménye szerint érzik, tudják, hogy az ő egészségük védelmét szolgálják a szabályok, ez biztonságot ad a családoknak. 8 és 16 óra között van a rendelkezésre álló idő, de ha ezután keresik a kismamák, gondozottak a védőnőket, mindenkinek igyekeznek segíteni.

Palicska Irén

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!