A tanyavilág tudósának is nevezett helyi amatőr néprajzi gyűjtő, Papp Imre 120 évvel ezelőtt, 1900. július 31-én született Felsőréten, s Dónáton hunyt el 1973. október 2-án. A Zöldág Hagyományőrző Szakkör az emlékévben pályázatot és programokat hirdetett a földművelő, presbiter, a paraszti élet kiváló krónikása, néprajzi írója életének, munkásságának szélesebb körben való megismertetése érdekében.

Papp Imre a szentesi paraszti élet 19-20. századi szokásait vetette papírra. Mindezek mellett gyűjtött környezetében pl. mondókákat, népdalokat, népi gyermekjátékokat, időjárási megfigyeléseket, hiedelmeket is.

Hankó Györgyné, a szakkör vezetője elmondta, küldetésük a magyar néptánc, a helyi (elsősorban tekerőlantos) népzene és népszokások megismertetése, bemutatása. Az emlékév során a szakkör honlapján (zoldaghagyomanyorzoszakkor.blogspot.hu) minden hónap 10- én versenyfeladatokkal jelentkeznek Papp Imre munkáival, életével, valamint kutatásai alapján a tanyai élet mindennapjaival kapcsolatosan. A letöltött, majd megoldott kérdéssort a zoldag.vetelkedo@gmail.com e-mail címre, vagy levélben Hankó Györgyné címére (Szentes, Kossuth u. 36. B II. 6.), online beküldésnél a felületen megjelenő címre kell továbbítani.

Az emlékévben programokat is terveznek: május 16-án körsétát a Riti-tanyára, július 18-án a Népzene napja Szentesen címmel énekes népi játékokat tanítanak, Ki mit tud?-ot is rendeznek, népzenészek, énekesek előadását szervezik. Október 2-án megkoszorúzzák Papp Imre sírját a Szeder temetőben, majd november 6-án előadással, filmvetítéssel zárul az emlékezés.

#szentesielet #tajekozottnaklennijo #varosihetilap #szentes
12. lapszám
Múltidéző|40


Forrás…

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!