Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Szabó Zoltán Ferenc polgármester és dr. Víg István háziorvos március 12-én délben a Kossuth téren. A városvezető leszögezte, hogy Szentesen nincs koronavírussal fertőzött beteg. Óránként egyeztet a járási hivatal vezetőjével, a kormánymegbízottal, a megyei ÁNTSZ-szel és dr. Kalmár Mihállyal, a Dr. Bugyi István Kórház főigazgatójával. Mivel az elmúlt napokban olyan hírek terjedtek el, hogy több beteg is van Szentesen, külön kérte a lakosságot, hogy senki ne keltsen pánikot! Mind a kórház, mind a város, mind az orvosok felkészültek a segítségnyújtásra. Március 11-vel kivételes jogrendet és veszélyhelyzetet rendelt el a kormány, amelyben meghatározza az önkormányzat feladatait. A rendezvények megtartását korlátozták, a beltéri rendezvényeket 100 fő felett, a kültérieket 500 fő felett betiltották. A megyei ÁNTSZ szintén csütörtökön adta utasításba, hogy a piacokat is be kell zárni. Minden fontos eseményről folyamatosan tájékoztatják a lakosságot, fogalmazott a polgármester.

Dr. Víg István háziorvos néhány tanácsot osztott meg a sajtóval. Egyelőre nincs koronavírus a városban, viszont egyéb felső légúti megbetegedés igen. A megelőzés fontosságát hangsúlyozta, mivel cseppfertőzéssel terjedő betegségekről van szó. Úgy védekezhetünk, ha minél kevesebbet érintkezünk egymással!
– Kerüljük a személyes kontaktust, a kézfogást! Ne tartózkodjunk sokan zárt légtérben, tartsuk be az egy méteres távolságot!
– Telefonon írassunk fel állandó gyógyszereinket! A betegek kérjenek időpontot, és úgy érkezzenek a rendelőbe!
– Ha megbetegszünk, lázasak leszünk, az első 48 órában ne orvoshoz forduljunk, hanem tartózkodjunk otthon. Amennyiben 48 óra elteltével sem vagyunk jobban, akkor telefonon jelentkezzünk háziorvosunknál.
– Ebben az időszakban fogyasszunk több vitamint, főként C és a D vitamint, valamint igyunk legalább 2 liter folyadékot.
– Köhögésnél és tüsszentésnél használjunk papír zsebkendőt, amit azonnal dobjunk a szemétbe!
– Szerezzünk be fertőtlenítő hatású kézmosó szappant, és gyakran mossunk kezet!
– A felső légúti betegségben szenvedők és a lázas betegek használjanak szájmaszkot!
A legfontosabb, hogy ne essünk pánikba, figyeljünk oda magunkra és egymásra is!


Forrás…

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!