Augusztus 20. az államalapítás, az államalapító Szent István király emlékünnepe, és egyben az új kenyér ünnepe

A kenyeret évezredekig csak lepény formájában fogyasztották. Elkészítésének legkezdetlegesebb módja a hamuban sütés volt, ami kövön, később vaslapon történt. A mai kenyér a kovász feltalálásával született. A fehér kenyeret Napóleon hadserege terjesztette el Európában és Moszkva lakói ugyancsak megcsodálták, amikor a gránátosok iszákjából előkerült. A törökök kiűzetése után gabonánk átléphetett az ország határain és meghódíthatta Európa piacait. Eleinte csak szemes formájában adták el, amíg végre gróf Széchenyi István megalapította Pesten az első hengermalmot és itthon is megkezdték a finomliszt őrlését. Cikkünket a Szentesi Élet 8., a kovászos kenyér receptjét pedig a 14. oldalon oldalon találják.
#szentesielet #tajekozottnaklennijo #varosihetilap #szentes

32. szám
Gasztronómia|49


Forrás…

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!