A Dr. Papp László Városi Sportcsarnok káreseményével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót Szabó Zoltán Ferenc polgármester és Farkas Sándor miniszterhelyettes-államtitkár, a térség országgyűlési képviselője december 29-én, szerdán a polgármesteri hivatalban.

A Dr. Papp László Városi Sportcsarnok december 28-án, kedden reggel 6 óra körül gyulladt ki, és a sajtótájékoztató ideje alatt is tűzoltók figyelték az épületet, amelynek szimbolikus jelentősége van, leginkább a szentesiek számára. Sport-, kulturális- és szórakoztató események otthona, ahol legutóbb a Csík zenekar tartott színvonalas koncertet, illetve Balázs Fecó is itt adta utolsó koncertjét halála előtt. Általános és középiskolás diákoknak teret biztosított a mindennapos testnevelésben, sportegyesületek és amatőr sportolók is itt edzettek, a szalagavató bálakat is itt tartották. – 1996 óta a Nemzet Sportvárosa vagyunk, ennek 25. évét ünnepeltük idén a sportcsarnokban, a sportolók díjátadó ünnepségén – magyarázta a polgármester. Szabó Zoltán Ferenc hozzátette, hogy emocionálisan és fizikálisan is kötődünk ehhez az épülethez, és tűzeset mindannyiunkat megrendítette. Próbálják a tragédiát feldolgozni, és a jövőre koncentrálni, hogy Szentes visszakaphassa szeretett sportcsarnokát.

Előzmények: Rakk László, a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok vezetője december 28-án reggel kapott jelzést a vagyonvédelemtől, majd a tűzriasztó rendszer is jelzett. Az intézményvezető azonnal a sportcsarnokhoz sietett, a gázt el is zárta, illetve az áramot lekapcsolta. Ezt követően a helyszínre vonultak a szentesi, csongrádi, kiskunfélegyházi, szarvasi, kunszentmártoni, hódmezővásárhelyi, majd később a kecskeméti hivatásos tűzoltók. A tüzet elkezdték oltani, de 30 óra elteltével, a sajtótájékoztató ideje alatt is a hőkamerás felvételek izzópontokat mutattak a főbb tetőszerkezetben. Több mint 30 tűzoltó a tűzeset elhárításán dolgozik.

A tűz keletkezésének vizsgálata elkezdődött, amely heteket, de hónapokat is igénybe vehet. A polgármester megköszönte a résztvevő tűzoltóság, rendőrség és városellátó tagjainak a kitartó munkáját, az SzVSz Kft.-nek, hogy szendvicsekkel készültek a tűzoltóknak, illetve a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednek, akik forró teával látták el azokat, akik a tűz eloltásán dolgoztak. Szabó Zoltán Ferenc a biztosítással kapcsolatban elmondta, hogy 194 millió 329 ezer forintig terjedhet. A biztosító kárszakértő december 29-én érkezik Szentesre, helyszíni szemlére, akinek a munkáját egy független műszaki kárszakértő segíti.

– Hogyan tovább? – tette fel a kérdést a polgármester. Szabó Zoltán Ferenc hangsúlyozta, hogy a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokot meg kell újítani, nincs más opció. Felajánlások érkeztek Csongrádról és a környező településekről, amelyért nagyon hálás, majd hozzátette, hogy felveszi a kapcsolatot a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzattal és az összes magyar településsel. A szentesi önkormányzat egy elkülönített számlaszámot nyitott, amely a sportcsarnok helyreállítására szolgál. A számlaszám: 11735043-15726920-05980000. Végül a polgármester kijelentette, hogy az eseményekre való tekintettel az újévi tűzijáték elmarad.

Farkas Sándor miniszterhelyettes-államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy aggódva figyelte és mélyen átérzi a sportcsarnok sorsát és annak elvesztését, ugyanis még emlékszik arra, amikor az volt kérdés, hogy épüljön-e sportcsarnok Szentesen. Számtalan élmény fűződik a létesítményhez, amely generációkat kötött össze. – Mindannyiunknak a szíve csücske volt, de nem szabad, hogy a búslakodás és a tragédia eluralkodjon rajtunk – hangsúlyozta Farkas Sándor, majd hozzátette, hogy a létesítménynek meg kell újulnia a mai kornak megfelelően, amely egy távlati elképzelés, és a realitások talaján kell maradnunk. Azt tapasztalta, hogy ezt az épületet a szentesiek magukénak érezték, és igazi közösségi felelősségtudat van a lakosokban. A tetőszerkezet állapotától sok minden függ, a statikai vizsgálatok meghatározóak lesznek. – Mindannyiunknak egy óriási veszteség – emelte ki, majd hozzátette, hogy köszöni a környező városok és települések segítségét. A miniszterhelyettes felvette a kapcsolatot a Miniszterelnökséggel, hiszen a város önerőből nem tudja újjáépíteni a sportcsarnokot. Azt a választ kapta, hogy várják meg a vizsgálati eredményeket, és biztosította arról a képviselőt, hogy a kormány nem fogja magára hagyni Szentest. Az említett számlaszámra a képviselő 1 millió forintot utalt, annak érdekében, hogy a sportlétesítmény helyreállítása minél hamarabb elkezdődhessen.

Szabó Zoltán Ferenc lapunk kérdésére elmondta, a sportcsarnok 13 dolgozója számára munkát biztosítanak, senkit nem hagynak magára.


Forrás…

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!