A Szentesi Kinizsi SZITE szakmai fejlődése egy újabb mérföldkövéhez érkezett az elmúlt héten, ugyanis a klub elnöke, Tari Róbert és a megyei I. osztályú csapat játékos-edzője, Koncz Zsolt szakmai megbeszélésen vett részt a Budapest Honvéd FC Magyar Futball Akadémia Központjában, ahol Urbányi István szakmai igazgatóval, illetve Simon Miklós utánpótlás-szakág vezetővel egyeztettek a két klub együttműködéséről. A kollaborációról a szentesi klub elnökét, Tari Róbertet kérdeztük.

– Hogyan indult el a két klub közötti együttműködés?

– Ez egyrészt Szentes futballtörténelmében gyökerezik, hiszen elég, ha csak Pusztai László, vagy Gujdár Sándor nevét említem, akik a Honvéd meghatározó játékosai voltak. Másrészről viszont ez a kooperáció a tavalyi Kinizsi családi nap és futballfesztivál során erősödött meg. Korábban tisztázódott, hogy Bozó Zoltán komoly szerepet kap a fővárosi klubnál, majd ezt követően Gujdár Sándorral meglátogatták egyesületünket, és elindultak az első lépések az együttműködés útján.

– Milyen célt fogalmazott meg akkor a Szentesi Kinizsi?

– A legfontosabb szempont az volt, – illetve még most is az – hogy egy modern szakmai koncepciót alkossunk meg a klubunknál. Itt nem kell monumentális dolgokra gondolni, viszont úgy látjuk, hogy szükség van egy olyan rendszerre, amely az óvodától kezdődően egészen a felnőtt szintig biztosítja a sportolóinknak azt, hogy a lehető legjobb szakmai irányelvek szerint sportoljanak. A Budapest Honvéd hazánk egyik legprofibb egyesülete, – talán nem túlzok – a legjobb hazai utánpótlás-nevelő akadémiával.

– Milyen előrelépést jelenthet ez az egyesületnek?

– Mi elsősorban Szentesben és annak térségében gondolkozunk. Ahogy ez felnőtt szinten is látszik, leginkább a saját nevelésű játékosainkra számítunk. Elsősorban bázisokat kell kiépítenünk. Óvodákban, általános- és középiskolákban népszerűsítjük a futballt, mely után klubszinten, később bajnokságban szerepelhetnek a gyerekek. Az pedig egy kitűnő távlati cél lehet számukra – úgymond a jéghegy csúcsa – hogy elhivatottsággal és kellő szorgalommal – ahogy a fent említett két legenda – úgy ők is eljuthatnak Magyarország egyik legnagyobb egyesületééig. Ez kitűnő motivációs tényező, mert így egy valós cél jelenik meg előttük. A Honvéd jelenleg is építi a szatellit-klubrendszerét, erre egy külön szakembere van Vatai Attila személyében, aki hamarosan ellátogat hozzánk.

– Urbányi Istvánnal és Simon Miklóssal egyeztettek a múlt héten. Milyen tapasztalatokkal távoztak a Honvéd központjából?

– Urbányi István megjárta az Egyesült Államokat, a Sporting Kansas utánpótlásedzőjeként többféle rendszerben is vannak tapasztalatai. Mellesleg nagyon közvetlen ember. A jó labdarúgó ismérveiről beszélgettünk, arról, hogy mit néznek meg azonnal egy játékosban? Azt mondta, hogy Simon Miklóssal, a Magyar Futball Akadémia szakmai igazgatójával három alapvető dologra fektetnek hangsúlyt: fontos, hogy egy játékosnak legyen sebessége, passzoljon jól és figyeljen a mozgásokra. Ezek nem extra dolgok. Természetesen vannak ún. scoutjaik, (megfigyelőik), akik ezen szempontok szerint keresik a csiszolatlan tehetségeket szerte az országban. Nekünk is meg kell találnunk azokat a szakembereket, akik ilyen szemmel tudják figyelni a gyerekeket Szentesen és környékén.

– Mik lesznek az együttműködés következő lépései?

– Vatai Attila, a Budapest Honvéd által működtetett Magyar Futball Akadémia régió vezetője egy általunk elkészített referenciaanyagban megismeri a klubunkat, a stábot, a helyi munkát, majd ezt követően leutazik hozzánk, megtekinti a klubot, az infrastruktúrát, és egy közös megbeszélés során vázoljuk fel a terveinket. Természetesen ezek mellett már most adott a lehetőség arra, hogy a gyerekeket felvigyük a Honvéd egy-egy mérkőzésére, tavasztól a stábtagok szakmai továbbképzéseken vehetnek részt, az edzőink bejárhatják az akadémiát. A múlt heti találkozás csupán az első lépése volt egy reményeink szerint hosszas együttműködésnek.

Sebők Tamás

fotók: Szentesi Kinizsi SZITE

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!