Feje tetejére állt a világ. A járvány nem csak a hétköznapjainkat borította fel, de az ünnepeinket is. Dóczi Erzsébet anyakönyvvezető és párja, Vígh Ferenc már tavaly áprilisban elkezdték esküvőjük előkészületeit, hogy 2020. június 20-án hivatalosan is összekössék életüket. A koronavírus-járvány azonban átírt mindent. Nagyon nagy szervezés állt a mögött, hogy végül október 3-án kimondták egymásnak a boldogító igent. Az anyakönyvvezető mesélt az előkészületekről, a „nagy napról” és munkájáról is.

A házaspár közel húsz éve közös hobbijuk, a tekézés által ismerte meg egymást. Böbe 40. születésnapi buliján vett más irányt a kapcsolatuk, ahogy fogalmaz, ez nem várt fordulat volt mindkettőjük életében. Ennek már hét és fél éve, azóta élnek együtt. Tavaly április végén egy külön töltött hosszú hétvége után hazaérkezve Feri bejelentette, hogy az eljegyzés után elérkezettnek látja az időt, hogy törvényesítsék a kapcsolatukat. Kisfiuk, Olivér ötéves lesz, így már érteni fogja, mi történik és emlékezni fog az esküvőre és lakodalomra. – A pároknak mindig azt szoktam mondani, hogy szervezzenek meg mindent előre, és az utolsó héten csak várják a „nagy napot”. Na, ez a mi esetünkben pont nem így történt. Hiába választottuk ki a szolgáltatókat, mindent leszerveztünk, a vírus teljesen átírta a kitűzött dátumot. Először lefújtuk az esküvőt, majd amikor engedélyezték a lakodalmakat, akkor újra elkezdtük egyeztetni, hogy mi lenne az az időpont, ami mindegyik kiválasztott szolgáltatónknak, az ételt biztosító helyszínnek, a zenésznek, a fotósnak és a vőfélynek is megfelelő lenne. Mivel idősek a szüleink, nem mertük jövő évre áttenni az időpontot, mert az volt a vágyam, hogy az apukám és a kisfiam vezessen be a házasságkötő terembe – mesélte Böbe.

A párnak alkalmazkodnia kellett a napról napra változó eseményekhez. Szeptember 21-én bevezették a vendéglátó- és szórakozóhelyek 23 órai zárását, és emiatt új helyszínt kellett keresniük. – Arra számítottam, hogy létszám korlátozás lesz, így Excel-táblázatba írtam a neveket, kalkuláltam, mi van, ha csökkenteni kell a vendégek létszámát. Tébolyda volt, senkinek sem kívánom. Erre viszont, hogy időkorlátozást vezessenek be két héttel az esküvőnk előtt, nem gondoltam. Az utolsó pillanatban kerestünk olyan új helyszínt, ami nem minősül vendéglátóhelynek, mert nem szerettem volna elköszönni 23 órakor a násznéptől. Öt nappal korábban engedélyezték a megyeháza dísztermét, de úgy, hogy előttünk és utánunk fertőtlenítettek, így ránk nem vonatkozott a 23 órai zárás. Emiatt a meghívón a nevünkön kívül minden változott, az esküvő időpontja és a vacsora helyszíne is. Így hozta az élet, de minden úgy történt, ahogy szerettem volna. Erika (Lászlóné Üveges Erika anyakönyvvezető) nagyon szép, egyedi beszédet mondott, meglepetésként Mihály Béla és Várkonyiné Mihály Erna klarinétozott és Alex (Almási Alexander) szavalt. Tóth Laci volt a vőfélyünk, ő is tűzoltó volt, mint a párom, Vidovicsné Dibernárdó Nóri a dekorosunk, aki még gyönyörűbbé tette az egyébként is patinás megyeházát. Minden szolgáltatónk azonnal alkalmazkodott a változásokhoz, gördülékenyen ment minden, le a kalappal előttük, köszönet érte. Így 23 óra helyett hajnal fél kettőig mulathatott a 80 fős násznép.

 

„Sok részterülete van az anyakönyvezésnek, ügyfelenként kell váltani”

Böbe érettségi után adminisztrátorként helyezkedett el a Polgármesteri Hivatalban, majd 13 évig személyzetis volt a Művelődési Osztályon, az átszervezés után, 2013 óta dolgozik anyakönyvvezetőként. Mint mondja, annyi részterülete van az anyakönyvezésnek, hogy pillanatok alatt kell tudni váltani, az egyik percben kivonatot kérnek, a következőben névváltoztatást kell intézni, aztán apai elismerő nyilatkozatot vagy házassági szándékot kell felvenni, hazai anyakönyvezést (külföldön született gyermekek magyarországi nyilvántartásba vételét, külföldön kötött házasság, vagy külföldön történt haláleset) elindítani. Nagy mennyiségű munkát jelent, hogy a Csongrád-Csanád Megyei Dr. Bugyi István Kórház négy megyét lát el, emiatt a napi feladatokat a születések és a halálesetek anyakönyvezése jelenti.

Egyre több a házasságkötés a CSOK-igénylés és a Babaváró-hitel miatt. 2014 körül a százat sem érte el az esküvők száma, az idén csak októberig 160-at tartottak. A járvány miatt rengeteg a lemondott és az átírt időpont. A szombati események 80 százalékát Erika, 20 százalékát Böbe tartja. – Erika nagyon jó kolléganő, mert azt mondta, hogy mivel nekem kisgyermekem van, töltsem vele a hétvégéimet. Neki felnőtt fiai vannak, ezért csak akkor tartsam én az esküvőket, amikor ő szabadságon van, vagy direkt engem kérnek fel. Mert ez nem csak abból áll, hogy szombaton levezényeljük a ceremóniát, hanem a házasságkötéssel kapcsolatos feladatok ellátása és az elmondott szöveg összeállítása sok időt vesz igénybe. Két-három napot kell túlóráznunk ahhoz, hogy meg tudjuk tartani az esküvőket a napi munka elvégzése mellett. Csak viszonyításként, Csongrád-Csanád megyében Szegeden 10 anyakönyvvezető dolgozik, Szentes a második helyen van az elvégzett anyakönyvi feladatokkal a városok között, mi pedig ketten vagyunk. Alex most készül a szakvizsgájára, remélhetőleg decembertől ügyfelezni is tud majd, és ahogy emlegeti apakönyvvezető lesz – jegyzi meg nevetve Böbe.

„ Ha az esküvő után megköszönik a munkámat, ennél nagyobb elismerés nem is kell”

Nagyon nagy segítségünk Dancsó Tamás, ő a „fogadóbizottság”, ha nincs vőfély vagy ceremóniamester, akkor irányítja a násznépet, ő a technikus és a pincér is egy személyben. A házasságkötő terem a mindennapokban konferenciaterem is egyben, így a plusz asztalokat kihozza, a székeket átrendezi. Pedig nem csak szentesi párok választják a városházát az esküvőjük helyszínéül, hanem például jönnek a Dunántúlról, Budapestről, Szegedről, a környező megyék településeiről is. Ez is egy színfoltja lehetne a városnak, a sport- és a horgászturizmus mellett, lehetne az esküvőkre is építeni, hiszen a távolabbról érkező násznép helyben meg is tud szállni. Sok gyönyörű külső helyszín is van, de sokan ragaszkodnak még a városházán tartott esküvőkhöz. Ha ezeket a helyszíneket szebbé lehetne tenni, akkor talán még több pár mondaná ki az igent Szentesen.

Az anyakönyvvezetőnek a szándékbejelentésről készített jegyzőkönyv felvétele alatt és a szerdai utolsó adategyeztetés alkalmával kell megismernie a házasulandó párokat, kikérdezni őket, hogy a szöveg hozzájuk illő legyen majd az esküvőjükön. Szereti, és szívesen használja a szerelmes verseket, idézeteket Márai Sándortól, Szabó Magdától vagy Müller Pétertől. – Az esküvőn mindenre oda kell figyelni, hogy ott van-e a gyűrű, a gyertya, a homoköntéshez a kellék, a szülőköszöntéshez az ajándékok, ha nincs vőfély, ceremóniamesternek is kell lenni, kettős szerepet látunk el. A kívülálló azt gondolja, hogy az anyakönyvvezető egész héten csak az esküvőre készül, aztán szombaton szépen felöltözik, rendben van a frizurája, a sminkje, és csak kedvesnek kell lennie a párokkal. Az elmondottakból kiderül, hogy nem csak ennyi a munkánk. Szombaton, amikor más pihen, akár 8-10 esküvőt is tartunk, majd letesszük a szalagot, és bizony elfáradunk a nap végére, de csak így lehet ezt a feladatot ellátni, és hivatásnak gyönyörű. Kimondhatatlan érzés, amikor az esküvő után az ifjú pár és az örömszülők megköszönik a munkámat.

Palicska Irén

 

 

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!