Szentes Város Önkormányzata a Turisztikai Koncepció elfogadásakor megfogalmazta egy turisztikai kerekasztal létrehozását. Az első megbeszélést szeptember 28-án tartották, a nagy érdeklődésre való tekintettel az önkormányzat dísztermében, a szállásadók, éttermek, sportegyesületek, civil szervezetek képviselőinek részvételével. Szeretnék, ha ez a rendezvény idővel rendszeres találkozóvá fejlődne.

Pásztor Antal, a Városrendezési- és Fejlesztési, valamint a Turisztikai Bizottság elnöke és Hajós Viktória, az önkormányzat idegenforgalmi és marketing referense köszöntötte a megjelenteket, és vezette a kétórás megbeszélést. Dr. Kerekes Valéria, az üdülőközpont vezetője kezdte a bemutatkozást. 100-120 fő apartmanos elhelyezésére alkalmas szálláshellyel rendelkeznek, melyek tavasszal felújításon estek át, és újabb élménymedencét is terveznek. – Úgy érzem, az edzőtábor- turizmust ki tudjuk szolgálni, a sportközponttal kellene kibővíteni az együttműködést – fogalmazott az igazgató.

Szántai Szilvia a pályázatokról és beruházásokról beszélt. Kiemelte, két nagyobb projekt előkészítése zajlik, az egyik az üdülőközponttal együttműködésben a már említett edzőtábor-turizmus, a másik egy ökoturisztikai beruházás a tiszai strand területfejlesztésével és kishajó-kikötő létesítésével, de a Petőfi udvarán nyári színpadot is szeretnének kialakítani. Bocskay István, az önkormányzat ipari park referense felhívta a figyelmet arra, nem csak Szentesben, hanem a térségben is gondolkodnak. – A fogyatékkal élők sport- és edzőtábor turizmusához megvannak az adottságok, itt a sportolók fel tudnának készülni a speciális nyári játékokra. Ezt az elképzelést az országos egyesület és a helyi képviselő-testület is támogatta, mondta Bocskay István.

A megbeszélésen felmerült a Szentes – Szegvár – Mindszent kerékpárút létesítése, erre a jövő évben megnyíló TOP-os pályázatok révén lesz lehetőség, amit megyei szinten is támogatnak. Két éven belül realizálható a beruházás, emelte ki egy kérdésre adott válaszában Szántai Szilvia. Hajós Viktória hangsúlyozta, az aktívturisztika az első számú célpont, de a fiatalok szórakozását is megpróbálják támogatni. Valkai Zsolt, a St. Jupát Egyesület elnöke hozzátette, két aktívturisztikai útvonaluk és a QR-kódos teljesítménytúráik már elérhetőek.

Tonomár Zoltán, a Panoráma Szentes tulajdonosa hozzászólalásában kiemelte, ha van valamilyen rendezvény a városban, akkor sok turista érkezik, de ha nincs, akkor nem jönnek. – Van egy tök jó fürdőnk, kellő mennyiségű vendéglátó egység és jó szállásaink is, de a szervezett programokon kívül olyan lehetőségeket kellene kínálni, amiért érdemes ide látogatni. A vendég a legegyszerűbb internetes felületen találja meg a kínálatot – fogalmazott. A megbeszélésen felmerült, hogy célszerű lenne önálló turisztikai egyesület létrehozása, saját honlappal, de a Facebokon való megjelenés is nagy vonzerő.

Móra József önkormányzati képviselő úgy fogalmazott, hogy már korábban is komoly erőfeszítéseket tettek a turisztikai menedzsment létrehozására. Szorgalmazta, hogy közös honlapon vagy felületen gyűjtsék össze az éttermeket és a város programkínálatát, amelyet így könnyebben megtalálna a vendég. Elmondta, hogy Szentes csatlakozott a Szarvasi Turisztikai Desztinációs Menedzsmenthez, a TDM-hez. – A városnak nem az a dolga, hogy beavatkozzon a gazdasági folyamatokba, hanem hogy segítse azokat, és biztosítsa a lehetőségeket, és a vállalkozásokon a sor, hogy ezeket az értékeket kihasználják – mondta a képviselő.

Hankó Györgyné, a Zöldág Hagyományőrző Egyesület vezetője szerint a folk-turizmust kellene erősíteni. – Hatalmas létszámú tekerős táborokat és konferenciákat lehetne tartani, ahová a világ minden részéről jönnének, a pólósokat pedig tekerőmuzsikával kellene biztatni a meccseken – hangsúlyozta Hankó Györgyné. A 11 éve működő Szentesi Vendégszeretet Egyesületet elnöke, Matkócsik Pál mutatta be. Turizmussal foglalkoznak, konferenciákat, vállalkozói fórumokat szerveznek, kiadványokat jelentetnek meg. Jelenleg helyet keresnek maguknak, hogy állandó kapcsolatot tudjanak tartani a helyi lakosokkal és a vendégekkel is.

Szentes a vizek városa, ezt nem kihasználni könnyelműség. A horgászturizmusra is építene a város, a Kurca-parti sétány kialakítására adtak be pályázatot a közelmúltban, a horgász versenypálya meghosszabbításával, hangzott el a megbeszélésen. Mozsár Attila, az Open Hotel vezetője hangsúlyozta, aki vendégként érkezik vidékre, nem a szállodában akar üldögélni. – Az a tendencia, hogy eljönnek két vagy több éjszakára, és ki akarják használni a város szolgáltatásait. Egységesen kell húzni a szekeret a szolgáltatóknak – fogalmazott az igazgató. Molnár Lívia, a Szines Vendégház vezetője szerint, megint leültek a turizmusban érintettek, de nem fog történni semmi. Szarvason a vállalkozók együttműködése miatt működik sikeresen a TDM, és a szarvasi önkormányzat átadja a TDM-nek az idegenforgalmi adó egy részét.

A rendezvény végén Pásztor Antal hasznosnak értékelte az első turisztikai kerekasztalt, és reméli, itt nem áll meg a munka.

Palicska Irén

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!