Egy-két órás teljes ellazulás, testi-lelki feltöltődés, lágy zene, levendula-narancs-fahéj illat a levegőben, a falon egy hatalmas mandala, nyugtató környezet. Egy régi álom megvalósulása Nagy-Tarnóczi Tímea számára saját stúdiójának, a Masszázs Mániának a megnyitása. Hogyan talált rá a hivatására, a masszázs milyen fajtáit alkalmazza, és miként hat ez a lelkünkre, erről is beszélgettünk a masszőrrel, aki boldogan vezetett körbe a stúdióban.

Itt már sokkal professzionálisabban tudok dolgozni, más érzés, hogy csak ketten vagyunk a vendégemmel, minden idegszálammal rá tudok figyelni. Ez az én kis szentélyem.

Mióta mániád a masszázs, és hogyan találtál rá?

Talán nyolc éve. Mindig jó volt megérinteni az embereket. Korábban ápolónőként dolgoztam, soha nem volt problémám azzal, hogy bárkit bárhogy megérintsek. Szegeden kezdtem el dolgozni a Vakok Intézetében, ez volt az első munkahelyem, úgyhogy a mély vízbe kerültem. Nem volt egyszerű helyzet, leginkább mentálisan, meg kellett szokni, de jól tudtam kezelni a betegeket. Aztán megismerkedtünk Robival, a férjemmel, aki fél éves távkapcsolat után ultimátumot adott, vagy felköltözöm hozzá Budapestre, vagy itt a vége. Egy budai idősek otthonában helyezkedtem el, de nagyon megviseltek az ottani körülmények. Aztán kitaláltam, hogy elvégzek egy fogászati asszisztensi képzést, mert mindenképpen az egészségügyben akartam maradni, de ott nincs az a fajta mentális teher. Közben megfogant Endre, majd kiderült, hogy anyukám beteg, és amikor megszületett a kisfiunk, hazaköltöztünk Szentesre. Imádok anyának lenni, de nem tudok csak ebben kiteljesedni. Nekem ez kevés volt. Régóta tetszett a masszázs, és imádom az anatómiát. Az egyik pesti barátnőm mondta, hogy beiratkozik egy tanfolyamra, ahová én is elkísértem, és ott is ragadtam. Aztán ugyanannál az oktatónál elvégeztem még két vagy három fajtát. Az első volt a svéd masszázs, utána jött a wellness, amiből van például mézes vagy csokis, ezzel akár hotelekben is dolgozhatok. Az alakformálónál pedig fáslizni tanultunk. A relaxáló ugyanaz, mint a svéd, csak ott finomabban, lágyabban nyúlok a vendéghez. Svéd masszőrként csak egészséges emberrel dolgozhatunk, de mutasson nekem valaki olyat, aki teljesen egészséges, nem fáj neki itt, ott, amott. Nyilván van egy csomó kontraindikáció, amit meg kell tanulni, és nem szabad átlépni a kompetencia-határokat, hiszen nem vagyunk orvosok, nem feltétlenül kell tudnunk leleteket olvasni.

Hogyan indítottad el a saját vállalkozásodat?

Először csak otthon kezdtem el masszírozni az ismerősöket, barátokat. Endre két éves korában jött el az a pont, hogy szeretném ezt csinálni. De Robinak rugdosnia kellett, mert hajlamos vagyok a halogatásra. Nem volt elég önbizalmam, ki akarna hozzám jönni masszíroztatni? Aztán együtt szépen elindítottuk a Masszázs Mániát a Wellness Szépség Centrumban, de az első év nagyon nehéz volt. Havonta kétszer fel akartam adni. Azt szeretem, hogy ha valamit elhatározok, mindent beleadok, annak lesz eredménye, ez azonban egyáltalán nem így volt. Mondták, hogy meg kell várni az első évet, ha nem történik semmi, akkor valóban valami másba kell belefogni. És tényleg el kellett telnie egy évnek, mire beindult a vállalkozás. Ez viszonylag zárt rendszer volt, kevesen voltunk, most más típusú problémákkal küzdök. És még mindig sokan azt gondolják, hogy ez luxus, pedig sokkal többet elköltenek cigire, italra vagy szórakozásra.

Szerintem meg is kell rá érni, hogy számíts magadnak annyira, adj a testednek-lelkednek annyit, hogy elmenj egy masszázsra. Meg persze húsz-harminc évesen még nem fáj semmink.

A múltkor épp egy 12 éves vendégem mondta, hogy sokszor fáj a háta, és tetszett neki ez a fajta pihenés és kikapcsolódás, nagyon élvezte, és jön legközelebb is. A fiataloknál negatív befolyásoló tényező még a mobilozás, hogy egyfolytában lefelé néznek. Olyan a vállöv rész, mint a kérdőjel, a háti gerinc felső része meggörbül, és ezek már kiskamasz korban magukkal hoznak mozgásszervi problémákat.  Általában valamilyen fájdalom miatt keres fel a vendég. Van, hogy először elküldöm az ortopédiára, hogy derítsük ki, mi a baj. Ha valakinek van egy aktív sérve, akkor nem szívesen nyúlok hozzá. És jó, ha a masszázson kívül otthon is foglalkozik magával egy kicsit, tornázik, jógázik, karban tartja a testét.

Lélekgyógyász is vagy? 

Van, amikor igen, és ez a megterhelőbb. Sokszor jobban elfáradok fejben és lélekben, mint testben. Fizikailag már egyáltalán nem visel meg, a kezem sem fáj, az első két évben három-négyhavonta volt ínhüvelygyulladásom, de megerősödtem. Nagyon sokszor elhangzik olyan információ a vendégeimtől, amire nem kérdeztem rá. Szerintem azért mondják el, mert érzik, tudják, hogy innen semmi nem kerül ki. Esetleg adok olyan tanácsot, hogy meditáljon otthon, és elküldök neki egy linket egy meditációról, ha például egy nő nőgyógyászati problémákkal vagy meddőséggel küzd. Nagyon szeretek kismamákat is masszírozni, meg is van hozzá a végzettségem. A svéd masszázs mellett ez a másik nagy kedvencem, a szívem csücske.

A vendégeknek mi a kedvence? Mit szeretnek? Mit kérnek? 

Elsősorban a svéd és a frissítő masszázst, és most egyre inkább kezd elterjedni a kinezio-tape terápia. Ez egy rugalmas tapasz, amiben nincs hatóanyag, a felrakás módjával fejti ki a hatását. Lehet vele stabilizálni, lazítani, például sportsérüléseknél a kificamodott vállat, de egy műtét utáni rehabilitációnál is csökkenti a gyógyulási időt. Ehhez kapcsolódik a másik nagy szerelem, a flossing-kezelés, ami szintén egy rugalmas szalag, egy mozgás-rehabilitációs eszköz. Izomra vagy ízületre kell rögzíteni, nagyon jól használható például a golf- vagy a teniszkönyöknél. Egy csípő- vagy egy térdműtétnél a rehabilitáció nem merül ki a gyógytornában, hanem ehhez társul a köpöly, a flossing és a kinezio-tape, amivel az elért állapotot lehet stabilizálni, és elképesztő eredményeket lehet vele elérni.

A legfrissebb „tudomány”, amit elsajátítottál, és én is megtapasztaltam, az egy különleges, egyedülálló arcmasszázs.

Ezt egy magyar természetgyógyász, reflexológus, akupunktőr fejlesztette ki, különböző keleti technikákat felhasználva. A 60 éves távol-keleti nőkről úgy néznek ki, mintha 30 évesek lennének, mert egészen kicsi koruk óta masszírozzák az arcukat. Mi nem csak az arcot masszírozzuk, hanem a dekoltázst, a fejet, a nyakat és a karokat. Ezzel a technikával olyan eredményeket lehet elérni, mint a botox kezeléssel, az arcon lévő rostokban újra termeltetjük a kollagént, és azért csodálatos, mert nem kell hatóanyagot bevinni, és gépeket használni.

Ki masszírozza a masszőrt?

Robi, a férjem, de mindig veszekedés lesz a vége. Rányom a lapockámra vagy a gerincemre, majd ha rászólok, hogy fáj, leszid, hogy nekem semmi sem jó. Egyébként nagyon jó, erős keze van, de nem úgy érzi. Azoknak a vendégeimnek, akik először járnak nálam, még nem ismerem a testét, de becsukom a szemem, és oda talál a kezem, ahova kell, rátapintok a fájdalmas, problémás területekre.  Mert amikor bejön, már figyelem a tartását, hogy áll a válla, a nyaka, a külső benyomások alapján is levonok bizonyos konzekvenciákat. Persze akkor alakul ki a teljes a kép, amikor hozzáérek. A testünk egy csodálatos dolog, olyan komplex, és nem csak anatómiailag, hanem a lelkünkkel való kapcsolat miatt is. Ha a lelkünk rendben van, azt a testünk is meghálálja.

Palicska Irén

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!