Ahogy a korábbi esztendőkben, úgy 2020 nyarán is Szentesen rendezték meg a serdülő és diák korcsoportos birkózók országos edzőtáborát, melyet Bacsa Ferenc, az utánpótlás-válogatott szakmai vezetője irányított. A közel 60 fős gyermeksereg munkáját július 22-én Bácsi Péter, a Magyar Birkózó Szövetség sportszakmai igazgatója is megtekintette, a jövő reménységei mellett a vírushelyzet miatt átírt olimpiai felkészülésről is beszélgettünk a nemrégiben visszavonult kétszeres világ- és Európa-, valamint hétszeres magyar bajnok birkózóval.

– Azt gondolom, ez a látvány bizonyítja, hogy biztos alapokon áll a magyar birkózás jövője. Hogyan értékelné az itt folyó szakmai munkát?

Nagy öröm számomra, hogy az utóbbi időszak kilátástalan helyzete ellenére a dolgok kedvezően alakultak és ilyen szép létszámmal tudtuk elindítani ezt a korosztályos válogatott tábort. Bízom benne, hogy a gyerekek sok tudást szívnak magukba ezen a héten, és reménykedem abban is, hogy – bár az út elején járnak – tényleg a jövő bajnokait láthatjuk most itt a szentesi sportcsarnokban.

– A koronavírus fenekestől felfordította a tokiói olimpia ütemtervét. Mennyire irányul ilyenkor a figyelem az ifjú birkózókra? Láthatunk-e „új reménységet” Lőrincz Tamásék mellett a japán fővárosban?

– Vannak olyanok, akiket ez rosszul érintett. Többek között az említett Lőrincz Tominak kifejezetten rosszul jött a halasztás, de valóban vannak olyan fiatalok, akik esetleg ezalatt az egy év alatt – és nagyon reméljük, hogy csak 1 évről beszélünk – olyan szintű fejlődésen tudnak keresztülmenni, – gondolok itt Szőke Alexre, vagy Szilvássy Erikre – hogy könnyen lehet, hogy közülük kerül ki a következő birkózó olimpikon.

– Hogyan írta át a vírushelyzet a magyar csapat olimpiai felkészülését?

Azt gondolom, hogy nem hazudok, ha azt mondom, hogy teljes mértékben. Egy kvalifikációs versenyre készültünk és az utolsó pillanatig reménykedtünk abban, hogy megrendezhetjük itt Magyarországon ezt a viadalt. A bizonytalanság az, ami leginkább jellemezte ezt az időszakot, ami a sportolóknak jött a legrosszabbul. Korpási Bálint hatalmas esélyese lett volna ennek a hazai viadalnak, most viszont egy évig tartania kell a súlyát.

– Mit lehet tudni a kvalifikációs versenyek pótlásáról?

– Körülbelül egy hónapja lett nyilvános a versenynaptár és jelen álláspont szerint pontosan egy évvel csúszik minden. Természetesen a felkészüléseket is így igazítjuk, de az biztos, hogy egy nagyon rendhagyó sorozat jött össze, az év második felére tornyosultak a viadalok: decemberben a világbajnokságot, februárban az Európa-bajnokságot, márciusban, illetve májusban pedig a kvalifikációs versenyeket rendezik meg.

– Mi lehet a kulcsa a sikernek, az ilyen feszített tempóban?

Talán egy kis túlzással azt mondhatom, hogy ezt a fél éves csúcsterhelést senki sem fogja bírni. Nyilván van, aki olyan szerencsés helyzetben van, hogy már van kvótája – például Lőrincz Tomi – de sokan ezt nem mondhatják el magukról. A siker a taktikán múlik, meg kell osztani a versenyeket, ez azonban még a jövő zenéje.

– A tavalyi évben hagyta abba profi sportolói karrierjét, azóta a szövetség szakmai igazgatójaként irányítja a birkózóéletet. Milyen kihívásokat állított ön elé az új pozíció, és hogyan érzi magát ezen az új fronton?

Váratlan kihívásokat jelentett, egy egészen új terepre kerültem, de ez a vírushelyzet önmagában mindent felforgatott. Ilyennel korábban még senki nem találkozott, hogy elhalasztottak egy olimpiát. Ez óriási feladatot hárít mindenkire. Nyilván, amiben tudunk, próbálunk előrelépni, reméljük, hogy ezeket sikerül is megvalósítani. Nem utolsó sorban pedig itt van az akadémia is, ahol a jövő birkózó generációjának nevelése a célunk.

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!