Szentes családi ízei – Szentesi "alj nélküli" túrós lepény szamóca mártással

A receptet Árgyellán-Marton Edinától kaptuk. Köszönjük!
Ez a különleges sütemény csodálatos aranykezű nagymamám receptje alapján készült, amelyet nagyon egyszerű elkészíteni és nagyon finom amikor forrón kikerül a sütőből, de ínycsiklandó kihűlve is. A következőkben a klasszikus verzió mellett a cukormentes variációt is elrejtettem, így ugyanis diétázók, cukorbetegek is élvezhetik ezt az édességet.

Hozzávalók: / Hozzávalók a diétás verzióhoz:
– 2 kg túró
– 5 egész tojás
– 0.5 kg cukor / – 0.5 kg eritrit
– egy csipet só
– 5 evőkanál búzadara / – 5 evőkanál teljes kiőrlésű búzadara vagy zabliszt
– 4 evőkanál liszt / – 4 evőkanál teljes kiőrlésű liszt

A tetejére:
– 1 nagy pohár tejföl
– 1 tojás

A szamóca mártáshoz
– fél kg szamóca
– ízlés szerint cukor / ízlés szerint eritrit
– víz
– néhány csepp citromlé
– kb. fél liter tej vagy cukormentes növényi tej

Az összetevőket a tej kivételével összekevered alaposan egy nagy tálban, majd körülbelül fél liter tejjel addig hígítod, amíg nem lesz jó sűrű, krém szerű állaga a tésztának. A kész masszát öntsd a kivajazott, búzadarával, zabliszttel vagy liszttel meghintett tepsibe, majd a tetejét kend be óvatosan a tejföllel összekevert tojással. 210 fokon körülbelül 70 – 80 percig kell sütni, de mivel ez függ a tepsi nagyságától, inkább a tetejét érdemes figyelni. Akkor van kész a lepény, amikor a tetején barna foltok jelennek meg, hála a tojásos tejfölnek.

Amíg sül, elkészítheted a szamóca mártást. A szamócákat vágd ketté, majd egy lábasban kezdd el melegíteni kis lángon. Óvatosan kezdj el hozzá vizet adagolni, valamint ízlés szerint édesítsd és add hozzá a citromlevet! Akkor van kész, amikor sűrű, zselés állagot kapsz és elkezd az egész massza "rotyogni". Hagyd kihűlni és pakold a kész túrós lepényre!

#szentesielet #tajekozottnaklennijo #varosihetilap #szentes
www.szentesielet.hu
23. szám
Gasztronómia|49


Forrás…

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!