A koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorítások a háziorvosokat is nehéz helyzetbe hozták, hiszen a betegekkel való személyes érintkezés csak a telefonra és az internetes kapcsolatra korlátozódott. Az elmúlt időszakban napi 80-100 hívás is érkezett a kertvárosi rendelőbe, a telefonos konzultáció azonban sokszor kevésnek bizonyult. Dr. Chomiak Waldemar háziorvos ezentúl online formában is lehetővé teszi a vizitet, létrehozta saját weboldalát: https://drchomiak.wordpress.com/, ahol időpontot lehet foglalni az internetes rendelésre. Szentesen ez az első ilyen szolgáltatás, melyet már többen is igénybe vettek.

 – A telefonos rendelés sokkal nagyobb odafigyelést igényelt, hiszen csak arra lehetett hagyatkozni, amit a beteg elmondott, ami sok esetben nagyon kevésnek bizonyult. A páciensek sem úgy kommunikáltak, mint ahogy azt személyesen tennék, de mivel jól ismerjük őket és a korábbi betegségeiket, tudtuk kezelni a helyzetet – foglalja össze röviden az elmúlt hetek történéseit dr. Chomiak Waldemar. Most annyival könnyebb, hogy már megengedett az orvos-beteg találkozás. Előtte egy telefonos egyeztetés szükséges, ahol az orvos kikérdezi a pácienst a tünetekről, és ha úgy ítéli meg, hogy szükséges a személyes vizsgálat, akkor időpontot ad. Ezt követően a páciens felkeresheti háziorvosát a rendelőben, de a váró továbbra is zárva van, csak az időpontra érkező betegeket tudják fogadni. 

Hangsúlyozta, a páciensek többsége fegyelmezett és együttműködő volt. Megértették, hogy egy orvosi rendelőben tett látogatás magában hordozza a kockázatot. A járványhelyzet azonban bizonyította, hogy a telefonos konzultáció kevés, nem helyettesíti a személyes orvos-beteg találkozást. – Kollégáimat és engem is sokan kerestek Messengeren, Facebookon vagy e-mailben. Improvizálni kellett, próbálkoztunk, ahogy tudtunk, de mindenki helytállt – fogalmazott a háziorvos, aki mostantól online formában is lehetővé teszi az orvos-beteg vizitet. – A Medical rendszerben létrehoztam a saját weboldalamat, ahol tájékoztatom betegeimet az aktuális hírekről, és ott lehet időpontot foglalni az online rendelésre. A megadott időben visszahívom a pácienst, és így tudunk konzultálni. Ez majdnem olyan, mint egy személyes találkozás, csak nem kell várakozni. Látom a betegem, meg tudja mutatni, mi és hol fáj, előttem van a törzskartonja, és a kórtörténete. Szentesen ez az első ilyen szolgáltatás, melyet már többen igénybe is vettek, és azt gondolom, hogy ez a jövő – mondja dr. Chomiak Waldemar.

A háziorvos szerint a viszonylag kevés fertőzött és áldozat az időben meghozott korlátozó intézkedéseknek és a társadalom fegyelmezettségének köszönhető. Jelenleg ez az egyedüli módja a pandémia elleni védekezésnek. Hozzátette, attól tart, hogy csak most jön a neheze. Mindenkinek elege van a korlátozásokból, de a vírus itt van közöttünk, és vidékre is eljuthat, a lazítások miatt pedig megszaporodhat a fertőzöttek száma. Továbbra is fegyelmezettnek kell lennünk, és vigyáznunk egymásra.

Palicska Irén

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!