Szabó Zoltán Ferenc polgármester online sajtótájékoztatót tartott március 24-én, kedden délután. Hangsúlyozta, hogy Szentesen, a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház maximálisan felkészült a fertőzöttek ellátására, a városban egyetlen fertőzött sincs. Az önkormányzat 3 millió forinttal támogatja az egészségügyi intézményt. Eddig 4 személy van karanténban városunkban, ellátásuk önkormányzati feladat. Kiemelte, hogy az önkormányzat elektronikus úton és telefonon is elérhető, a legindokoltabb és legszükségesebb esetekben keressék. A szociális ellátó rendszer 500-600 embert szolgál ki.

–Azoknak a 70 év feletti időseknek a jelentkezését várjuk, akiknek nincs segítségük. A rendkívüli segítséget az önkormányzat biztosítja. Örömmel közölte, hogy a Mars Magyarország Kft. 1000 szájmaszkot ajánlott fel Szentesnek, amelyre nagy szükségük van a szociális és egészségügyben dolgozóknak, továbbá 5000 szájmaszkot vásárol az önkormányzat. Az óvodai beiratkozásokkal kapcsolatban felhívást tesznek közzé a www.szentes.hu/beiratkozas  oldalon. A magyar kormány központosította az adománygyűjtést a koronavírus idején, amelyet megtehetnek a 1357-es adományvonalon. A Volánbusznál a járványügyi helyzetre való tekintettel, március 23-tól kézpénzmentessé válik a jegyvásárlás, valamennyi járaton. Március 25-től a tanszüneti mentrend lép érvénybe. Közölte, hogy a márciusi testületi ülés a veszélyhelyzetre való tekintettel elmarad, 5 napirendi pontban a polgármester egy személyben dönt.

Ezt követően a polgármester válaszolt a helyi média képviselői által benyújtott kérdésekre. A Szentesi Élet által küldött kérdések és válaszok a következők:

-A múlt heti sajtótájékoztatón említette, hogy megalakult a szentesi operatív törzs. Azóta a tagok milyen javaslatokat intéztek a városvezetés felé?

-A szentesi operatív törzs munkájával kapcsolatban az elmúlt napokban több intézkedés történt. Puskásné Halál Ágnes arról tájékoztatott, hogy Szentes Város Gondozási Központjában a nappali ellátás szünetel, az intézmény telephelyéről még a hozzátartozók sem vihetik el az ebédet. Az intézmény igénybe vette a Szentesi Polgárőr Egyesület segítségét az ételkiszállításban, két gépjárművel és sofőrökkel. A munkában a közterület-felügyelet és a sportcsarnok munkatársai is részt vesznek. A rendszerbe 20 új kérelmező érkezett. Segítséget kérni az étkezés kiszállításában telefonon lehet, a 06 63/ 312-352, vagy mobilon: +36 30/ 629-70-10-es számon, munkaidőben fél 8-tól 16 óráig, vagy e-mailen keresztül, a gondozasikozpontszentes@gmail.com. címen Házi segítségnyújtás kérhető a +36 30/ 655 23-65-ös számon.

-A lakosság hogyan tud kapcsolatba lépni a helyi operatív törzzsel?

-Az önkormányzaton keresztül, a polgármesteri titkárságra küldhetik el a kérdéseket, amelyeket továbbítunk a tagoknak.

-Ha valaki otthoni karanténba kényszerül, arról az önkormányzat gondoskodik? Ha igen, akkor milyen telefonszámokon, elérhetőségeken jelentheti be? Biztosítanak-e számukra segélyvonalat?

-A karanténban lévők ellátása az önkormányzat feladata, mi keressük őket.

-Azoknak a szülőknek, akik otthon maradtak gyermekeikkel és esetleg jogvitába kerülnek munkáltatójukkal, tervezi–e az önkormányzat jogsegélyszolgálat bevezetését, az önkormányazát intézményeinél és gazdasági társaságainál?

-Ilyen jellegű megkeresés felénk nem jutott el, ha előfordulna, megvitatjuk ennek lehetőségét.

-A koronavírus okozta válsághelyzetben az önkormányzatnak újra kell gondolnia a 2020-as büdzsét, elkezdődött-e már a városházán a pénzügyi hatások felmérése? Mekkora kiesést jelent az önkormányzat intézményeinek bezárása?

-A felmérés folyamatos, teljes rálátásunk még nincs. A gazdasági szervezeteknél kiadási többletek várhatók (fertőtlenítő- és tisztítószerek, üzemanyag, telefonköltség, étkezési többletköltség), és bevétel kiesések is jelentkeznek. Van pár kimutatásunk, például a Szentesi Sport- és Üdülőközpont esetében elmaradó kalkulált bevétel két hónapra körülbelül 50 millió forint, 5 hónapra pedig több mint 158 millió forint. Meglátjuk, hogy meddig tart a járvány, és milyen erőket kell megmozgatnunk a város büdzséjének tekintetében.

-Kért-e már valaki részletfizetést, vagy halasztást idegenforgalmi, építmény- vagy telekadóra, üzlethelyiség bérleti díjára vagy önkormányzati lakások bérleti díjára?

-Összesen 40 részletfizetési kérelem érkezett adóügyben, őstermelőktől mintegy 128 millió forintot érintően, továbbá, több adózó, 3,5 millió forintot érintve, vészhelyzetre hivatkozással küldött be kérelmet. Az SzVSz tájékoztatása szerint 5 megkeresés érkezett önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiség bérleti díjának elengedéséről.

Halupa B. Eszter

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!