A Szentesianyu csoport több mint 1400 tagja közül nagyon sokan aktívak, a koronavírus-járvány megelőzéséből is kiveszik a részüket, hasznos tanácsokkal látják el egymást, ösztönzik és támogatják a másikat. Ebben az időszakban az orvosok külön tájékoztató írásokkal látják el az édesanyákat, rendszeresen megosztják tapasztalataikat és véleményüket a többiekkel. Dr.Somodi-Botos Annamária, a Dr. Bugyi István Kórház orvosa aktív részese a tájékoztatásnak. Néhány fontos információ a legutóbbi írásából a karanténról és a kórházi ellátásról, megkeresésünkre külön hangsúlyozta, aki teheti, maradjon otthon!

Ha valaki karanténba kerül, tartsa be a legszigorúbb előírásokat! A legenyhébb légúti tünetek és/vagy napi 3 vagy több laza széklet esetén, telefonon értesítsük háziorvosunkat, kezdjük meg a szigorú otthoni karantént. Ha esetleg kórházba kerül valaki bármilyen más jellegű panasszal, vagy éppen súlyos légúti tünet miatt a kikérdezésnél legyen teljesen őszinte, javasolja a doktornő. Ha idős, esetleg demens hozzátartozó kerül kórházba, az Országos Mentőszolgálat dolgozóinak minden esetben át kell adni egy olyan hozzátartozó telefonszámát, aki érdemben információt tud adni szükség esetén és mindig el lehet érni. Ha orvosi döntés szerint maszkot kell viselni a bentlét alatt, bár sokaknak még mindig szokatlan, nagyon körültekintőnek kell lenni. Nem lehet hozzáérni, ha bármi gond van vele, jelezzük. A szájat és orrot teljesen fednie kell, amilyen jó illeszkedéssel csak lehet, nem szabad igazgatni.

Dr. Somodi-Botos Annamária hangsúlyozta, hogy aki nem szorul kórházi ellátásra, maradjon otthon! A fertőzöttek 80 százaléka ugyanis kórházi ellátás nélkül is meggyógyul, bár a megszokottnál elhúzódóbb tünetei lehetnek. A 20 százaléknak lesz szüksége orvosi ellátásra. Hívják a háziorvosukat, akik folyamatos tájékoztatást kapnak az aktuális irányelvekről, teendőkről. Lehetnek terheltek a vonalak. A legenyhébb légúti tünetekkel, többszöri laza székletürítés esetén maradjunk otthon! Természetesen más kórokozó is okozhat ehhez hasonló tüneteket, de ne kockáztassunk másokat, és egyéb légúti fertőzés fennállásakor mi magunk is még fogékonyabbak vagyunk a jelenlegi járványra. Az otthoni szabályszerű karantén nagyon fontos intézkedés, ha szükséges működjünk együtt teljes mértékben.

A doktornő szülei több mint 200 km-re élnek. – Ha két utcányira laknának, akkor is csak a hangjukat hallhatnám a telefonban. Egyrészt, mert az idősek a legveszélyeztetettebb korosztály, emellett én magam egészségügyi dolgozóként fokozott kockázatnak vagyok kitéve. A testvérem szerencsére be tud vásárolni nekik, de ő sem megy be hozzájuk, hiszen ha tudomásul akarjuk venni, ha nem, egy bevásárlás is kockázatos. Ezek nehéz idők mindenkinek. Várom, hogy újra lássam és megölelhessem őket. Nem tudom mikor? Sokan még mindig nem értik, mennyire fontos otthon maradni, nem érintkezni senkivel a legszükségesebben kívül. Ezzel tudjuk a legtöbbet tenni. Nem csak magunkért.  A szüleinkért, a gyermekeinkért, az unokáinkért, a kórházi dolgozókért, mentőkért, gyógyszerészekért, bolti eladókért, áruszállítókért, élelmezésben dolgozókért. Mindenkiért. Most úgy foghatunk össze, ha távol maradunk. Amíg csak szükséges. Mi kitartunk, és erre kérek mindenkit! Nem sokan vették komolyan időben, ennek látjuk a következményeit. Nincs több idő magyarázni senkinek. Más lesz a dolgunk. Mindenki tegyen meg minden lehetséges óvintézkedést!Vigyázzunk egymásra! Mert a legjobb védekezés még mindig a megelőzés és a felkészülés – fogalmazott Dr. Somodi-Botos Annamária.

Palicska Irén

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!